Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri

Pirkanmaa
Navigaatio päälle/pois

Orivesi on Pirkanmaan muu­ra­hais­ke­ko-pitäjä

Luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piirin kesäkisassa etsittiin tällä kertaa korkeinta muurahaiskekoa. Kilpailun neljä suurinta pesää olivat yli 150-senttisiä ja sijaitsivat kaikki Orivedellä. Voiton veivät Heikkilän mailla Oriveden Kailansaaressa kohoavat kaksi jättipesää, joilla oli molemmilla korkeutta noin 173 senttiä ja leveyttä yli neljä metriä. 

Matka Kailansaareen taittuu venekyydillä. Jo rannassa tarkastusmittaajia tervehtivät yli 150-vuotiaat, kilpikaarnaiset männyt. Saapastelemme Juhani Heikkilän perässä syvemmälle saareen poikki paksun sammalpeitteen ja ohi iäkkäiden kuusien ja mäntyjen. Ensimmäinen jättikeoista näkyy puiden lomasta jo kauas. Kun kekoa lähestyy, se kasvaa silmissä. Herää kysymys, riittääkö mittaajan 160-senttinen varsi tähän hommaan?

Näytämme kekoja aina vieraille, ne kyllä aina hämmästyttävät koollaan, Heikkilä sanoo.

Ensimmäinen keoista on rinteessä, joten se vaikuttaa jopa korkeuttaan suuremmalta. Mittaamme keon rinteen keskivaiheelta keon korkeimmalta kohdalta, ja saamme keskimääräiseksi korkeudeksi 173 cm. Leveyttä jättiläisellä on 413 cm. Yllättäen myös pienemmältä näyttänyt, lähistöllä kohoava keko on yhtä korkea. Tämä keko on tasamaalla ja muodoltaan symmetrisempi. Leveyttä tällä keolla on 422 cm.

Rinteessä sijaitsevan keon on ilmoittanut kisaan kaksi kisaajaa. Tarkistusmittausta tarvitaan, sillä ilmoitetut mitat heittivät aika lailla, 170 sentistä 220 senttiin, mikä on ymmärrettävää, sillä mitta heittää paljon mittauskohdasta riippuen. Heikkilää ei yllätä, että useampi osallistuja on ilmoittanut keot kisaan.

Monet lähiseudun asukkaat tuntevat nämä pesät. Vaikka tällä saarella on vain mökkejä, myös muut paikalliset käyvät saaressa marjastamassa ja sienessä, Heikkilä arvelee.

Jättimäisten kekojen salaisuus on, että saaressa ei ole tehty hakkuita miesmuistiin.

Ainakaan 50-luvun jälkeen ei ole hakkuita tehty, Heikkilä muistelee.

Pesillä lienee siis ikää ainakin saman verran kuin saaren metsällä. Yli 170-senttisessä keossa voi olla jopa puolitoista miljoonaa asukasta. Hakkuita ei ole suunnitelmissa jatkossakaan, joten Kailansaaren kekomuurahaiset voivat siis jatkaa rauhassa ennätystehtailuaan. Vaikka syyskuun lopulla ilma on jo viileä, pesän päällä näkyy edelleen liikettä. Pesää kohennellaan talvea varten.

Voittajakeot ilmoitti kisaan Heikkilän miniä. Voittaja palkitaan aikakauslehti Suomen Luonnon vuosikerralla ja muut kärkisijoille yltäneet saavat Luontokaupan tuotepalkintoja. Kolmanneksi kisassa tuli 172-senttinen keko Oriveden Längelmäeltä (leveys 319 cm) ja neljäs sija meni Oriveden Uiherlaan 160-senttiselle keolle (leveys 390 cm). 

 

Kolmanneksi kisassa tuli keko Oriveden Längelmäeltä. Kuva: SLL Pirkanmaa 
Neljänneksi ylsi 160-senttinen keko Oriveden Uiherlasta. Kuva: Tanja Valtonen.

Piirin muurahaiskekokisaan ilmoitettiin 20 pesää, joista suurimmat kolme ilmoitettiin kahden eri ilmoittajan toimesta. Pesiä ilmoitettiin mukaan myös Tampereelta, Lempäälästä, Nokialta, Kangasalta, Virroilta, Juupajoelta, Sastamalasta ja Punkalaitumelta. 

Kiitämme kaikkia osallistujia ja toivomme havaintorikkaita luontoretkiä kaikille myös jatkossa!

 

Pirkanmaalla 30.9.2021

Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry

 

Teksti: Anne Hirvonen
Avauskuva: Juhani Heikkilä toisen jättikeon vierellä. Kuva: SLL Pirkanmaa.

 

Kuvia medialle