Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Raseborgs natur, Raaseporin luonto

Raasepori, Raseborg
Navigaatio päälle/pois

Luonnonkukkien Raasepori – haitallisten vieraslajien torjuntahanke

Raaseporin Luonto on saanut rahoitusta haitallisten vieraslajien torjuntaan.

 

Raaseporin Luonto haki viime syksynä rahoitusta haitallisten vieraskasvien torjuntaan Sophie von Julinin säätiöltä ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiriltä.  Molemmat tahot myönsivät taloudellista tukea hankkeelle, jonka tavoitteena on saada alkuperäiset luonnonkukat kukkimaan yksilajisten vieraskasvustojen sijaan, jotka köyhdyttävät luonnon lajikirjoa. Rahaa on tarkoitus käyttää koordinaattorin palkkaamiseen sekä matka- ja materiaalikuluihin. Rahaa käytetään myös perinteisten ”ruusuristeilyjen” eli kurtturuusutalkoiden järjestämiseen.

Kaikissa talkookohteissa on yhteistyökumppanina jokin paikallinen taho. Raaseporin Luonto on siksi ollut yhteydessä kyläyhdistyksiin, jotka ovatkin halukkaita lähtemään hankkeeseen mukaan. Osassa niistä vieraslajitalkoot ovat jo tuttu toimintamuoto. Tavoitteenamme on pitkäjänteinen yhteistyö, koska vieraslajit eivät vuodessa katoa.

Raaseporissa leviäviä haitallisia vieraslajeja ovat esimerkiksi jättipalsami, kurtturuusu ja lupiini. Niistä aloitetaan ensi keväänä ja kesänä. Myös espanjansiruetanatalkoita on tulossa.

Torjuntahankkeeseen on haettu rahaa myös ELY-keskuksesta ja Svenska Kulturfondenilta. Niissä hakijana on Yrkeshögskolan Novia, ja Raaseporin Luonto on yhteistyötaho. Näitä päätöksiä joudutaan odottamaan helmi-maaliskuulle. Suunnitelmien täysimääräinen toteuttaminen edellyttäisi lisärahoitusta. Tässä vaiheessa ei siis pysty sanomaan, kuinka laaja projektista on tulossa.

17.3.2021 olemme saaneet tiedon että sekä ELY-keskus että Svenska Kulturfonden on myöntänyt avustusta torjuntahankkeeseen. Olemme tästä erittäin kiitollisia ja nyt voimme jatkaa hankkeen suunnittelemista täysimääräisesti. Lisäinfoa tulossa lähiaikoina!

 

 

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan luonnonkukkahankkeeseen, ota yhteyttä Kaisa Kauraseen, aulikaisa[at]gmail.com