Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Raseborgs natur, Raaseporin luonto

Raasepori, Raseborg
Navigaatio päälle/pois

Luonnonkukkien Raasepori

Haitallisten vieraslajien torjuntahanke 2021

Kuva: Ann-Louise Träskelin

Haitallisten Vieraslajien torjuntahanke Raaseporissa 2021

Luonnonkukkien Raasepori – haitallisten vieraslajien torjuntahanke käynnistyy toukokuussa 2021. Haitallisten vieraslajien torjunta on jatkoa yhdistyksen aiemmalle toiminnalle. Varsinkin kurtturuusua on torjuttu talkoilla yhteistyössä muun muassa metsähallituksen kanssa jo monena vuonna. Tällä kertaa yhteistyökumppanina on erityisesti Yrkeshögskolan Novia.

Vieraslajit ovat haitallisia silloin, kun ne leviävät ja  tukahduttavat alueen alkuperäistä lajistoa ja vaikuttavat laajemmin jopa ekosysteemeihin. Luonnon monimuotoisuus kärsii näissä kehityskuluissa. Ongelma on maailmanlaajuinen, ja siihen on sitä vaikeampaa ja kalliimpaa puuttua, mitä myöhemin toimeen ryhdytään.

Luonnonkukkien Raasepori -hankkeen tavoitteena on vallata vieraslajien valloittamia kohteita takaisin seudun luontaisille lajeille. Aloitamme noin viidessätoista paikassa eri puolilla kuntaa. Työtä on paljon, sillä alueella leviää useita haitallisia lajeja. Hankkeen talkoolajit ovat jättipalsami, kurtturuusu, komealupiini sekä espanjansiruetana.

Projektin kantava ajatus on työskennellä yhteistyössä paikallisten kylä- ja muiden yhdistysten kanssa. Kestäviä tuloksia saavutetaan siten, että lähellä olevat ihmiset toimivat. Joissakin kylissä ja taajamissa  vieraslajitalkoita on järjestetty jo vuosia, ja osa aloittaa tänä kesänä. Yhteistyöhön kuuluvat myös infotilaisuudet (koronan sallimissa rajoissa) ja verkoston rakentaminen, jotta torjuntatyö olisi pitkäjänteistä ja jatkuisi myös tulevina vuosina.

Syksyllä vuorossa ovat jo perinteeksi tulleet yhdistyksen järjestämät kurtturuusuviikonloput Raaseporin kauniissa saaristossa ja rannikolla.

Kaikki ovat tervetulleita talkoisiin! Saavutamme sitä enemmän tuloksia, mitä enemmän meitä on. Päivitämme tänne kohtapuolin taulukon, josta näet talkoiden ajat ja paikat. Hankkeesta ilmoitamme myös facebookissa Vieraslajitalkoot Raaseporissa -ryhmässä. Tule mukaan ?

Oletko tehnyt havaintoja haitallisista vieraslajeista?

Tarkista, löytyykö esiintymä vieraslajit.fi-sivustolta. Voit myös ilmoittaa esiintymän kyseisellä sivustolla. Haluatko ilmoittaa havainnoista suoraan projektille? Laita meille sähköpostia raasepori(a)sll.fi.

Projektin pääasiallinen rahoitus tulee Yrkeshögskolan Novialle ELY-keskuksen hankerahoituksena. Muut rahoittajat ovat Svenska kulturfonden (Novia), Sophie von Julinin säätiö (Raaseporin Luonto) ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri (Raaseporin Luonto).

Yhteistyötahot: 

Yrkeshögskolan Novia, Raaseporin kaupunki, Antskogin kyläseura, Fiskarsin kyläseura, Hembygdens vänner i Snappertuna, Karjaan seudun puutarhayhdistys, Mustion kyläyhdistys, Pohjan kirkonkylän kyläyhdistys ja Skogbyn kyläyhdistys.

Kitketään, niitetään, peitetään, tukahdutetaan ja kaivetaan yhdessä pois nämä haitalliset vieraslajit, jotta Raaseporissa kukkisi taas alkuperäiset luonnonkukat ?

 

Huom! Koronarajoitusten vuoksi talkoita järjestetään pienimuotoisemmin toukokuussa.

Suomen Luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry

Raaseporin Luonto ry

  • [email]

Ajankohtaista

Kevätterveiset

Raaseporin Luonto ry on heräillyt kevääseen ja tulevaan kesään! Kevään edetessä ja koronarajoitusten hieman väistyessä yhdistys pyrkii taas järjestämään enemmän yhteistä toimintaa! Tulossa on mm. koko perheen linturetkeä, kasviretkeä luonnonkukkien päivänä sekä vieraslajitalkoita.

Lue lisää

Vårnyheter

Här i Raseborg har hasselbusken redan börjat sin blomning och på åkrarna kan man se tofsviporna. Vi hälsar våren välkommen!

Lue lisää

Kevään kuulumisia

Täällä Raaseporissa pähkinäpensas aloittaa jo kukintansa ja töyhtöhyypät ovat saapuneet pelloille. Tervetuloa kevät!

Lue lisää