Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Sastamalan yhdistys

Sastamala
Navigaatio päälle/pois

Saimaannorpat Sylväällä

Kuva: Juha Taskinen

Norppa-aktivisti ja kuvaaja Juha ”Norppa” Taskinen piti Sastamalan Ympäristöyhdistyksen kutsumana saimaannorppaa käsittelevän luento- ja kuvaesitystilaisuuden Sylvään auditoriossa sunnuntaina 6.11. Savonlinnalainen Taskinen turisi satapäiselle sastamalalaisyleisölle norppien eli savolaisittain ”hylökeiden” nykytilanteesta ja -historiasta, biologisista ominaisuuksista ja käyttäytymisestä, tämän päivän norppakeskustelusta sekä suojelun kehittämisestä.

Taskisen lähes loputon norppatietous herätti kuulijoissa perehtyneitä kommentteja ja kysymyksiä. Puhuja myös viihdytti seuraajiaan käymällä eteläsavolaisille tyypillistä ”hylöje-keskustelua” vesiosakkaiden ja norpansuojelijoiden välillä. Monen kuutin, kuten Ismon, Möhvelön, Arka ja Parka -kaksosten, Markun ja Tuuhin kohtalot tulivat kuvien ja seurantojen avulla saatujen tietojen kautta yleisölle koskettavalla tavalla tutuksi. Useita jälkeläisiä synnyttäneen Selänpesijä-emon elämänviisaus taas antoi toivoa norppien säilymisestä. Kun norppakanta saadaan nostettua 400 yksilöön, ei lajin katsota enää olevan välittömän sukupuuton vaarassa.

Kuuttien pahimpia vihollisia ovat nykyisellään vuosittain vain 2,5 kuukaudeksi kielletty verkkokalastus sekä vähälumiset talvet, joina emot joutuvat synnyttämään jälkeläisensä helmi-maaliskuussa avoimelle jäälle turvallisten lumipesien sijaan. Jokainen norppa joutuu Taskisen mukaan taistelemaan kalaverkoissa tuskallista tukehtumiskuolemaa vastaan ainakin kerran elämässään. Kuuttien voima ja taitous harvoin riittää verkoista pelastumiseen, aikuiset yksilöt pysyvät paremmin elossa kokemuksensa ja nokkeluutensa turvin.

Lopussa Taskinen listasi, mitä tavallinen sastamalalainen voisi tehdä norppien hyväksi:

1) Tue paikallista ja valtakunnallista luonnonsuojelutyötä esimerkiksi liittymällä yhdistykseen.

2) Älä hanki huvilatonttia norpille elintärkeiltä Saimaan rannoilta.

3) Osallistu mahdollisuuksiesi mukaan vapaaehtoiseen norpansuojeluun, kuten vähälumisina talvina pesäkinosten luomiseen.