Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Sastamalan yhdistys

Sastamala
Navigaatio päälle/pois

Vinkkejä vieraslajien torjuntaan

Jättipalsami. Kuva: Panu Kunttu.

 

Maailman ympäristöpäivänä 5.6.2021 Sastamalan ympäristöyhdistys oli Vammalan torilla jakamassa vinkkejä vieraslajien torjuntaan kaupungin puistotoimen kanssa. Yhteistyötä yhdistys ja puistotoimi ovat tehneet myös raivaustalkoissa ja espanjansiruetanan valtaamilla asuinalueilla.

Vieraslajien torjuntaan voi osallistua yksin tai yhdessä vaikkapa kaveriporukan kanssa Soolotalkoissa  17.5.–22.8.2021. Valtakunnallisilla talkoilla kitketään jättipalsamia, komealupiinia ja kurtturuusua. Linkit osallistumis- ja torjuntaohjeisiin löytyvät Soolotalkoiden verkkosivuilta. Kasvien kitkemiseen ja maan kaivamiseen tarvitaan aina maanomistajan tai -haltijan lupa.

Sastamalassa havainnot vieraslajien esiintymispaikoista on hyvä ilmoittaa kaupungin ylläpitämään havaintokarttaan: https://arcg.is/8r5bq.

Metsä ei ole puutarhajätteen paikka! Vieraslajit leviävät helposti puutarhajätteen ja maa-aineksen mukana, niin myös puutarhojen tuholainen espanjansiruetana. Puutarhajätettä ei myöskään saa viedä puistoihin eikä muillekaan yleisille eikä yksityisille alueille.