Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Helsingin yhdistys

Helsinki
Navigaatio päälle/pois

Soo­lo­sii­vouk­sel­la Itämeri puhtaammaksi

Järjestäjäporukka valmiina Töölönlahden rantojen putsaukseen. Kuva: Emilia Pippola

TIEDOTE 19.8.2021

Helsingin luonnonsuojeluyhdistys sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri järjestävät Itämeripäivän ennakkotapahtumana #soolosiivous-tempauksen 19.–26.8.2021. Tempauksella yhdistykset haluavat kampanjoida vesi- ja rantaluonnon roskaamista vastaan sekä kannustaa ihmisiä siivoamaan rantoja.

”Merten roskaantuminen on maailmanlaajuinen ympäristöongelma. Muoviroskaa kulkeutuu vesistöihin teollisuudesta, kalanpyydyksistä ja ihmisten arkipäiväisestä elämästä. Lisäksi roskia päätyy mereen jokien ja hulevesien mukana”, kertoo Rebekka Laaksonen Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin Itämeri-ryhmästä.

Roskaantuminen vaikuttaa haitallisesti meren ja sen rantojen eliöihin sekä ihmiseen. Meressä elävät nisäkkäät, linnut ja kalat voivat takertua roskaan. Osa merieliöistä puolestaan kärsii roskien syömisen aiheuttamista vaurioista. Lisäksi rannalla lojuvat lasi, metalli ja muut roskat voivat vahingoittaa rannoilla liikkujia.

Jos jokainen muistaa viedä roskat niille kuuluvaan paikkaan, myös meret pysyvät puhtaampina. Kun roska on jo päätynyt luontoon, siivoaminen estää sen päätymisen mereen asti.

”Soolosiivouksella haastamme kaikki kynnelle kykenevät keräämään roskia joltain ranta-alueelta yksin tai pienessä porukassa. Varusteiksi tarvitaan vain työhanskat ja roskapusseja. Roskapihtejä saa lainattua esimerkiksi lähikirjastosta”, neuvoo Minna Hansen Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen retkiryhmästä.

Soolosiivouksen osallistujat voivat jakaa kuvia roskien keräämisestä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #soolosiivous. Jos Instagramissa lisäksi merkitsee kuvaansa @helsy_ry, se voidaan jakaa Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen Instagram-tilillä.

”Rantoja kannattaa siivota muutenkin kuin #soolosiivous-tempauksen aikana, mutta on hyvä muistaa lintujen pesimärauha. Pesimäaikaan huhtikuusta heinäkuuhun ei kannata mennä rantakasvillisuuden seasta roskia keräämään”, muistuttaa Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen järjestösihteeri Emilia Pippola.

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä ja koordinoima teemapäivä, joka juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Tavoitteena on nostaa esiin merellisiä aiheita ja innostaa konkreettisiin tekoihin Itämeren hyväksi. Itämeripäivää vietetään tänä vuonna torstaina 26.8.2021. Tuolloin Helsingin luonnonsuojeluyhdistys sekä Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri järjestävät Itämeren iltarastit -tapahtuman Helsingin Kivinokassa.

Lisätietoja:

Emilia Pippola,Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen järjestösihteeri: helsy(ät)sll.fi / 050 3011633

Lue lisää:

Kuvat:

Jos kaipaat aiheeseen liittyvää kuvamateriaalia, voit tulla kuvaamaan, kun järjestäjäporukka siivoaa Töölönlahden rantoja perjantaina 20.8. alkaen klo 17.