Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Kainuun piiri

Kainuu
Navigaatio päälle/pois

Ym­pä­ris­tö­kas­va­tus

luontototeemi

Luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri toteutti yhteistyössä Vaara-kollektiivin kanssa vuoden 2020 aikana Ympäristöministeriön rahoittaman ympäristökasvatushankkeen. Koronavuosi muutti hankkeen käytännön toteutuksen osittain verkkoon. Muun muassa ilmastonmuutos ja ympäristötunteet aiheisia työpajoja ohjattiin etenä yläkoulu ja lukioikäisille. Luontoyhteyteen keskittyviä työpajoja ohjattiin ulkona, koulujen lähiluonnossa. Kiireetön, moniaistinen ja ilman kilpailua lähiluonnossa vietetty aika vastasi selvästi opettajien ja oppilaiden tarpeita koronan rajoittamassa arjessa.

Vuoden aikana toteutui yhteensä 21 tapahtumaa, koulutusta ja työpajaa. Näistä kuusi kappaletta toteutettiin etänä verkon välityksellä ja 15 fyysisesti eri kohderyhmille. Tapahtumiin osallistui yhteensä 280 henkilöä, joista 201 oli lapsia ja nuoria.

Lisäksi kevätlukukauden 2020 aikana toteutettiin verkko-materiaaleja etäopetuksen tueksi valtakunnalliseen käyttöön. Materiaaleja valmistettiin yhteensä seitsemään erilaiseen kokonaisuuteen ala-, ja yläkouluille. Materiaalit julkaistiin vapaasti ladattavina Suomen luonnonsuojeluliiton ja Vaara-kollektiivin internetsivuilla. Materiaaleja voi hyödyntää myös lähiopetuksessa ja ympäristökasvatustyössä koronarajoitusten jälkeen.

Kiertävä luontokoulu ympäristö-, ja taidekasvatus materiaali Kainuun kouluille ja kasvattajille
Hankkeen aikana valmistettiin Kiertävä Luontokoulu matkalaukku – materiaalipaketti, joka jää hankkeen päätyttyä koulujen ja kasvattajien käyttöön Kainuun alueelle. Osana materiaalia (osin kornavuoden innoittamana) syntyivät Suomen ensimmäiset ympäristötunnekortit.
Ympäristötunnekortit toimivat myös itsenäisenä työkaluna eri ikäisten ryhmien kanssa. Kortit soveltuvat monialaiseen kasvatus- ja tunnetytöskentelyyn mm. kouluille, kasvattajille, luontoryhmille ja taiteilijoille.

ympäristötunnekortit

 

kehystetty poronjäkälä

Kainuun piiri jatkaa ympäristökasvatustyötä Kainuussa. Kysy lisää luontoyhteystyöpajoista, opettajille suunnatuista koulutuksista tai ympäristötunteiden yhteisöllisestä käsittelystä eri ikäisten ryhmien kanssa!

Lisätietoa: Elsa Lankinen / elsa.lankinen@gmail.com / p. 0405918992

Ympäristökasvatusvastaava / Kainuun piiri

 

luontokoulu metsässä