Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Unelmat toteutuvat kun ne lausutaan ääneen

Kaikki alkoi ruskosuohaukoista kymmenisen vuotta sitten, kun halusin oppia tuntemaan niitä paremmin. Tai oikeastaan siitä kun minua haastateltiin lehteen toteuttamastani unelmasta elää luonnonläheisemmin. Sen artikkelin perusteella eräs yhdistyksen aktiivi otti minuun yhteyttä ja pyysi toimintaan mukaan. Olin Suomen luonnonsuojeluliiton jäsen, mutta en tiennyt paikallisyhdistyksen tai luonnonsuojelupiirin olemassaolosta. Lähdin silti mukaan, kun kerran pyydettiin. Pääasiallisena vaikuttimenani oli saada lisää tietoa ruskosuohaukoista.  

Pian minut oli ympäripuhuttu luonnonsuojelupiirin hallitukseen, paikallisyhdistyksen sihteeriksi ja vapaaehtoistoiminnan kehittämisryhmään. Ja siitä se sitten lähti.  

Olen oppinut näiden vuosien aikana valtavasti. Järjestötyöstä ja sääntömääräisistä asioista mutta myös niistä ruskosuohaukoista. Vuosittaista jäsenmaksua vastaan olen saanut ilmaista koulutusta, käydä luennoilla ja luontoretkillä. Saan sellaista tietoa luonnosta, jota en saisi mistään muualta. Olen saanut paljon ystäviä.

Olen oppinut asioita joita ei kouluissa opeteta – tai joista yhteiskunta yrittää meitä suorastaan poisopettaa. Luin tukka pystyssä eri puolilla maakuntaa olevista kaavoitussuunnitelmista ja vireillä olevista kauhistuttavista hankkeista.

En ollut ikinä aiemmin tullut ajatelleeksi, että tärkeä osa luonnonsuojelua on kaavoitukseen vaikuttaminen.

Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenmäärä on hämmästyttävän pieni, alle 30 000. Pirkanmaan alueella Luonnonsuojeluliiton jäseniä on noin 3 000, joista nokialaisia on reilu 140. Se on aivan liian vähän aikana jolloin luontoa yritetään yhä voimallisemmin hyödyntää.

Toistaiseksi vain vähemmistö on jaksanut vaikuttaa kaavoitukseen ja maankäytön suunnitteluun. Siltä maisemat alkavat näyttääkin. Toisaalta, jos jokin maisema tai alue säilyy vuodesta toiseen samanlaisena, ei alueen asukkaat välttämättä tiedosta miten monen vuoden työ yksittäisillä ihmisillä ja vapaaehtoisjärjestöillä on saattanut olla alueen säilyttämiseksi.

Kun mikään ympäristössä ei muutu, ei tuota näkymätöntä työtä edes tiedetä tehtävän, saati että sitä osattaisiin arvostaa.

Luonnonsuojeluyhdistyksissä tavalliset kansalaiset ottavat vastuuta ja tekevät asioita, jotka kuuluisivat valvoville viranomaisille. Ilman Suomen luonnonsuojeluliiton, sen piirien ja paikallisyhdistysten toimintaa Suomen luonto olisi paljon lohduttomammassa tilassa. Luonnonsuojeluyhdistykset antavat mielellään asiantuntemustaan päättäjien käyttöön. Miksi he eivät hyödynnä sitä? Johtuisiko se samanlaisesta tietämättömyydestä josta minäkin kärsin silloin kymmenisen vuotta sitten?

Moni päättäjistä ei osaa esimerkiksi kertoa mistä vanhan metsän tunnistaa, koska he eivät ole sellaisissa koskaan liikkuneet. Silti he tekevät päätöksiä meidän veronmaksajien yhdessä omistamiemme metsiemme kohtaloista.

Elinympäristöistämme päätetään joskus hyvin sattumanvaraisin ja puutteellisin perustein.

Joskus tulee sellainen olo, ettei yksi pieni ihminen voi vaikuttaa asioihin, kun seuraa nykymaailman menoa. Totuus kuitenkin on, että yhden ihmisen teoilla on suuria vaikutuksia. Kuten tämän lehden sivuilta voit todeta, yksilöt muuttavat maailmaa kaiken aikaa. Me valitsemme käytämmekö energiamme hyvään vai pahaan.

Unelmat toteutuvat kun ne lausutaan ääneen. Minä unelmoin siitä, että me havahtuisimme huomaamaan luonnon ihmeet. Asioita joita arvostaa ja joista tuntee kiitollisuutta, tahtoo vaalia.

Kyselyt osoittavat, että ihmiset lähtevät mukaan vapaaehtoistoimintaan ja liittyvät jäseneksi, jos joku vain pyytää heitä mukaan. Millaiseksi elämäni olisi muodostunut, jos minusta ei olisi sattumalta tehty lehtijuttua, eikä kukaan olisi sattumalta pyytänyt minua mukaan luonnonsuojelutoimintaan? Niin epävarmaa elämänkulku ei saisi olla.

Sen vuoksi minä pyydän nyt vuorostani sinua: rakas lukija, tule mukaan Luonnonsuojeluliitto Nokian toimintaan ja liity jäseneksemme, jos et ole jo. Yhdistyksemme auttaa rakentamaan parempaa maailmaa ja mahdollistaa unelmia.

Tutustu tapahtumakalenteriimme – ja tule! Yksin, perheesi ja ystäviesi – ja unelmasi – kanssa. Osallistuaksesi sinun ei tarvitse osata luonnosta mitään eikä ketään tarvitse ennestään tuntea. Me viemme sinut luontoon ja pääset kokemaan asioita, joista et ole osannut kuvitellakaan.

Pyydä sitten sinä vuorostasi jotakuta liittymään jäseneksi. Pidetään hyvä kiertämässä. Luodaan yhdessä unelmista totta.