Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Irti turpeesta -kansalaisaloite

Suomen luonnonsuojeluliitto on käynnistänyt kansalaisaloitekampanjan turpeen energiakäytön lopettamiseksi. Kampanjaa tukevat lukuisat muut järjestöt. Turpeen poltolle on tärkeää saada lopetuspäivä pian, sillä ilman tätä päätöstä Sanna Marinin hallituksen ilmastotavoitteet karkaavat kauas.

Turve tuottaa vain viisi prosenttia energiastamme, mutta 12 prosenttia päästöistämme – yhtä paljon kuin henkilöautoliikenne. Turpeen polttaminen onkin ilmastolle jopa haitallisempaa kuin kivihiilen polttaminen. Suomi on jo säätänyt lain, joka lopettaa kivihiilen energiakäytön. Nyt on aika päästä irti myös turpeesta.

“Turpeen polton lopettaminen on helpoin ja tehokkain yksittäinen ilmastoratkaisu. Jotta voimme rakentaa fossiilivapaan hyvinvointivaltion, tarvitsemme selkeän aikataulun turpeesta luopumiselle. Lain säätäminen on tähän hyvä keino”, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä.

Turpeen kaivamisen lopettaminen auttaisi ainutlaatuista suoluontoamme, muistuttaa Luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Paloma Hannonen:

“Soilla on myös monia tärkeitä tehtäviä: ne esimerkiksi tasaavat tulvia. Suot ja vedet muodostavat kokonaisuuden. Turpeen kaivaminen kuormittaa herkkiä vesiä ja tekee järvistä sameita. Energiakäytön lisäksi turpeen muutkin käyttötavat ovat haitallisia sekä ilmastolle että luonnolle. Turve kuuluu suohon”.

Turpeen poltolle on vaihtoehtoja. Auta tekemään muutos yhdessä, hallitusti ja oikeudenmukaisesti.

Kansalaisaloite turpeen energiakäytön lopettamiseksi

Kansalaisaloitteemme tähtää lakimuutokseen, jolla lopetetaan turpeen energiakäyttö vuoteen 2025 mennessä. Kansalaisaloitteeseen on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa 50 000 kannatusilmoitusta, jotta aloite siirtyy eduskunnan käsittelyyn keväällä 2021. Nimiä kerätään 19.2.2021 asti.

Kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa verkossa kansalaisaloite.fi -palvelussa tai paperisella kannatusilmoituksella (tulostettava pdf). Paperiset kannatusilmoitukset toimitetaan Luonnonsuojeluliiton keskustoimistolle osoitteeseen: Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Itälahdenkatu 22 b A, 00210 Helsinki. Lisätietoja Irti turpeesta -kampanjasta osoitteessa www.irtiturpeesta.fi.