Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pirkanmaan piiri Nokian yhdistys

Nokia
Navigaatio päälle/pois

Onnekas kehrääjäretki

Nokian Hempunmaalla oli lauantaina 18.6. kehrääjäretkellä vain kuusi henkilöä. Heitä ei sateinen päivä ja tuleva ukonilma säikäyttänyt. Oppaana olivat Jarmo Koivisto ja  Anne Viitalaakso. Hautovan sään vuoksi teimme reittivalinnan ensin tietä pitkin Nokian Jätteenkäsittelylaitoksen läheisyyteen ja vasta sitten metsään. Hyttyssuojattuna lähdimme liikkeelle. Heti, kun pysähdyimme kuuntelemaaan lehtokurppien lentoa ja kurnutusta, hyökkäsi inisevä lauma verenimijöitä kimppuumme. Onneksi linnuilla on ruokaa, ja ihmistäkin tarvitaan tässä ravintoketjussa. Kaakkurit kuulimme ylilennolla myös useamman kerran.

Tien reunalta huomasimme ensimmäisen punikkitatin. Onko syyskausi alkanut ennen kuin kesä on kunnolla tullut?Illakot, lehtoakileijat ja ruoholaukat kukkivat kauniisti tien pientareella. Kaatopaikkojen läheisyyteen on levinnyt paljon vieraslajeja ja puutarha- sekä viljelykarkulaisia. Japanintatar kasvaa jo metsäpolun varrella ja lupiineja lähes kaikkialla. 

Ikävä vieraslaji on espanjansiruetana; ja se on näköjään yleinen Koukkujärventiellä, kaatopaikan kohdalla. Kuuntelimme viitakerttusen ihanaa ääntä, kun huomasimme tiellä isokokoiset etanat. Viitakerttunen lauloi näköetäisyydellä. Se matki monia tuttuja lintuja, kuten tiltalttia, rastaita ja punarintaa, mutta etelänmailta oli tarttunut mukaan muitakin sointeja. Rastaat yrittivät ilmoittaa oman reviirinsä, mutta jäivät toiseksi.

Yhtäkkiä lensi kehrääjä kaatopaikalta tien yli metsään. Sen lento tuo mieleen lepakon ja tuulihaukan yhdistelmän. Mekin suuntasimme metsään. Ennen keskiyötä alkoi kehrääjien surinat ja kruik-huutelut. Aivan meidän vierestä lensi lepattaen yksi kehrääjä ja alkoi surisemaan lähipuussa. Toinen vastasi sille ja kolmaskin. Kuulimme yhteensä ainakin neljän reviirin linnut. Olipa mukavaa todeta, että edelleen kehrääjät viihtyvät Hempunmaalla.
Lähestyvä ukkosrintama teki jännittäväksi loppumatkan taivalluksen metsätiellä. Salamat valaisivat hämärtyneen metsän, kun kiiruhdimme parkkipaikalle. Juuri ennätimme suojaan, kun kaatosade alkoi. Onnekas retki päättyi hiukan etuajassa suunnitellusta eli 19.06.klo 00.22.

Anne Viitalaakso