Täytyykö istua pulpetissa ja päntätä?
Ei hätää, tästä koulusta ei tule punakynämerkintöjä, jälki-istuntoa, luokalle jäämistä tai pistokokeita. Nokian Lintukoulu on kerho kahden eri taustayhdistyksen sisällä. Nokian Lintukoulun tarkoitus on tuoda käytännön vapaamuotoista toimintaa lähemmäs yksittäistä ihmistä ilman yhdistysbyrokratiaa, kokouksia tai sääntöjä.
SLL Nokia ja Pirkanmaan lintutieteellinen yhdistys (Pily) toimivat Nokian Lintukoulun emoyhdistyksinä tarjoten selkänojaa ja huolehtien sääntömääräisistä asioista. Anne sekä Jarmo ovat retkikummeja, joten BirdLife:n vakuutus on kaikilla tapahtumiin osallistuvilla.
Kerhonvetäjinä toimivat Anne Viitalaakso ja Jarmo Koivisto sekä tilanteen mukaan monet muutkin luontoalan konkarit.
Nokian Kuljunkylässä asuva Anne työskentelee Tampereen Luontokoulu Korennon opettajana. Tietoa hänellä on lintumaailmasta niin paljon, että hän jakaa sitä mielellään vapaa-aikanaankin.
– Lintukoulun ansiosta saan toteuttaa unelmaani ja käyttää vapaa-aikaani yleishyödyllisesti lintuharrastukseen. Samalla voin järjestää lintutapahtumia, kun itse havainnoin lintuja ja luontoa, Anne kertoo. – Yksi tulevaisuuden haaveeni on, että kaikki luontojärjestöt yhdistyisivät valtakunnallisesti niin, että yhdellä jäsenmaksulla voisi liittyä paikallisiin tai alueellisiin lintu-, kasvi-, sieni-, hyönteis-, ym. yhdistyksiin tai saisi rastittaa lomakkeelta ne, joihin haluaisi liittyä.
Nokian Lintukoulu teki Markluhdanlahden alueesta suojeluesityksen Nokian kaupungille SLL Nokian ja Pirkanmaan Lintutieteellisen Yhdistysten kanssa luontokartoittaja Pekka Rintamäen luontoselvityksen innoittamana.
- Nokian Lintukoulun mottona on edistää lintujen ja ihmisten hyvinvointia.
- Toiminta sisältää retkiä, lintuvalokuvailtoja, pönttötalkoita, lintulaskentoja, rengastuksia ja monia muita tapahtumia linnuista ja luonnon monimuotoisuudesta kiinnostuneille.
- Lintukoulu on toiminut jo vuodesta 2003.
- Sen retkillä kuljetaan kimppakyydein Nokialla ja sen lähialueella.
- Se on kaikille ja kaikenikäisille suunnattua avointa ja maksutonta toimintaa.
- Lintukoulun ohjaajina ovat toimineet: Pirkka Lappalainen, Anne Viitalaakso, Tarja Riihitupa, Kaija Helle ja Jarmo Koivisto. Lisäksi useat nokialaiset lintuharrastajat ovat ohjanneet tapahtumia ja retkiä ja monet luontokuvaajat ovat olleet esittelemässä upeita luontokuvia. Kuvaillat pidetään Kerholassa (Souranderinkatu 13).
Kysy tarkemmin:
Anne Viitalaakso, p. 045 888 3720
Jarmo Koivisto, p. 0400 838 457
nokianlintukoulu(at)gmail.com
”Suurin osa lintujen tunnistamisesta perustuu jonkinlaiseen omakohtaiseen vaikutelmaan – tapaan, jolla lintu liikkuu, kääntää päätään, lentää ja kääntyilee, pieniin välähdyksiin eri kulmista, erilaisten muotojen ja näkymien sarjaan. Kaikki tuo yhdistyy ainutlaatuiseksi mielikuvaksi linnusta, ja tuota mielikuvaa ei oikeastaan pysty paloittelemaan ja kuvaamaan sanallisesti. Kun katsoo lentävää lintua, ei ennätä analysoida sitä ja sanoa, että näkyy tätä, tätä ja tätä ja että siksi sen on oltava tuota lajia. Tunnistaminen on luonnollisempaa ja vaistomaisempaa. Pitkän kokemuksen jälkeen katsot lintua ja pienet vivut kääntyvät aivoissasi. Se näyttää oikealta. Tiedät yhdellä silmäyksellä mikä se on.” – Lintutieteilijä David Sibley
Toimintakertomukset
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2017
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2016
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2015
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2014
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2013
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2012
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2011
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2010
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2009
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2008
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2007
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2006
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2005
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2004
Nokian Lintukoulun toimintavuosi 2003