Näkinmetsä on luonnonsuojelun ja virkistyksen kannalta arvokas metsäalue Mikkelän ja Kauklahden välillä. Taajamissa asuu yhteensä yli 6000 ihmistä.
Näkinmetsän kautta kulkee maakunnallinen viheryhteys Etelä-Espoosta Nuuksion järviylängölle.
Näkinmetsän upea luonto on monimuotoisimmillaan kallioiden välisissä rehevissä ja osin kosteissa laaksoissa, risteilee lukuisia hienoja ja jo vakiintuneita virkistyspolkureittejä. Näillä komean ja varttuneen metsän alueilla sijaitsee myös liito-oravien elinpiirejä. Monipuolisen metsäalueen arvoa lisäävät räme-, neva- ja korpikohteet, purot ja lammet sekä koillisosan vanhan metsän alue, jotka tulee säilyttää luonnontilaisina, samoin kuin lounaisosan kaksi suota.
Näkinmetsän eteläisin osa lähellä Kauklahden keskustaa on vaihtelevaa ja maisemallista kallioylänköä, jossa puusto on vanhaa ja vankkaa männikköä. Alue tasaa hyvin Näkinmetsän itäisemmän ja luonnoltaan herkemmän alueen virkistyskäyttökuormitusta.
Maakuntakaavan viheralue ja viheryhteys
Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää, että kaavoituksella turvataan ja edistetään luonto- ja virkistyskäyttöarvojen säilymistä toimivina alueellisina kokonaisuuksina. Näkinmetsä on juuri tällainen alue. Uudenmaan maakuntakaavassa koko Näkinmetsän alue on merkitty virkistysalueeksi. Sen kautta kulkee Uudenmaan maakuntakaavan edellyttämä seudullinen viheryhteys Espoon keskuspuistosta Nuuksion järviylängölle.
Näkinmetsän kautta kulkeva ekologinen käytävä on ainoa jäljellä oleva lajien liikkumisen ja levittäytymisen mahdollistava metsäinen yhteys Espoon eteläosista Nuuksioon. Näkinmetsän alueella on esimerkiksi elinvoimainen liito-oravakanta ja alue toimii lajin kannalta tärkeänä ekologisena käytävänä. On tärkeää turvata liito-oravan liikkuminen Nuuksion järviylängöltä Gumböle – Hirvisuon kautta Näkinmetsään ja sieltä Kaupunginkallion länsipuolta pitkin keskuspuistoon.
- Tutustu Uudenmaan maakuntakaavoihin verkossa – Uudenmaan liitto
Espoon kaavahankkeet nakertavat Näkinmetsää
Espoon kaupunginhallitus teki vuonna 2003 Näkinmetsään suunnitteluvarauksen ja vuonna 2005 aiesopimuksen VVO Rakennuttaja Oy:n kanssa, pitäen tavoitteena selvittää omistamansa asemakaavoittamattoman 84 ha suuruisen maa-alueen toteuttamismahdollisuudet pientaloalueena. Suunnitteluvaraus on ollut lähtökohtaisesti maakuntakaavan vastainen ja rikkoo maakunnallisesti tärkeän viheryhteyden.
Espoon kaupunki on 2000-luvulla pyrkinyt kaavoittamaan Näkinmetsää rakennusmaaksi useaan otteeseen. Tähän ovat tähdänneet Näkinmetsän ja myöhemmin Bassenkylän asemaakaavahankkeet, sekä yleiskaavatasolla Etelä-Espoon yleiskaava. Yleiskaavoituksen yhteydessä vuonna 2007 Espyy ehdotti Näkinmetsään SL-merkintää eli käytännössä alueen suojelua.
Espoon kaupunki on onnistunut pyrkimyksessään ja laatinut Näkinmetsään maakuntakaavan vastaisen yleis- ja asemakaavan. Bassenkylän asemakaava kuitenkin hyväksyttiin ja alueen toteutus Näkinmetsän lounaisosaan käynnistyi alkuvuonna 2014.
Myös Blominmäen jätevedenpuhdistamon rakentamiseen tähtäävä osayleiskaava ja asemakaava nakertaisivat maakuntakaavan edellyttämää viheryhteyttä.
Näkinmetsään vaikuttavia kaavoja ja kaavahankkeita:
- Uudenmaan maakuntakaavat
- Espoon eteläosion yleiskaava
- Bassenkylän asemakaavan pohjalta tie- ja katusuunnitelma
- Blominmäen osayleiskaava ja asemakaava
Espyyn kannanottoja Näkinmetsän puolesta:
2013 valitus Blominmäen osayleiskaavasta PDF
9.7.2009 vastaselitys Bassenkylän kaavasta PDF
28.4.2009 Kunnallisvalitus Bassenkylän asemakaavan hyväksymisestä (Espoon kaupunginvaltuuston päätös 23.2.2009 Bassenkylä, alue 512000) PDF
23.2.2009 kirje valtuutetuille liittyen Kauklahden Näkinmetsässä sijaitsevan Bassenkylän (512000) asemakaavan nähtäville asettamiseen PDF
8.4.2009 vastaselitys Etelä-Espoon yleiskaavasta PDF
16.5.2008 kunnallisvalitus Etelä-Espoon yleiskaavasta PDF
29.3.2007 Lausunto Espoon eteläosien yleiskaavaehdotuksesta 2030 (KH 28.11.2006) PDF
29.3.2007 Liite 2 Kuvaukset SL-alueiksi ehdotettavista alueista PDF
18.5.2007 Lausunto Bassenkylän asemakaavasta kaupunkisuunnittelukeskukselle PDF
27.4.2006 Lausunto Kauklahden Näkinmetsän asemakaavaluonnoksesta ja siihen liittyvistä asemakaavan muutosluonnoksista (alue 511900) yhdessä Uudenmaan ympäristönsuojelupiirin kanssa PDF
27.4.2006 kirje espoolaisille sidosryhmille Näkinmetsään liittyen PDF