Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys

Kuopio
Navigaatio päälle/pois

Luon­no­nys­tä­vis­sä paljon erilaista toimintaa

KLYY.n vuosikokouksessa 28.3. esitettiin 8-sivuinen vuosikertomus KLYY:n toimintavuodesta 2021.

KLYY:ssä toimii 1500 jäsenta. Hallitus ja jäsenet ovat järjestäneet 57 erilaista tapahtumaa, joissa mukana oli kaikkiaan 1373 osallistujaa.

Lue lisää:

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys r.y. (KLYY)

Vuosikertomus 2021

Yleistä

Yhdistys toimii Suomen luonnonsuojeluliitto ry:n (SLL) paikallisyhdistyksenä ja Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry:n jäsenenä. Yhdistyksen päätoimipaikka ”Luontotupa” sijaitsee osoitteessa Puijonkatu 15, 70100 Kuopio. Lisäksi yhdistyksellä on käytössä Kirkkokatu 35 (Pesä) sijaitseva varasto-, arkistointi- ja tavaroiden säilytystila.

Luontotuvan varustelua kehitettiin käyttäjäystävällisemmäksi mm. asentamalla oveen Pindora-älylukko ja hankkimalla valkokangas sekä keittiövälineistöä.

Osa tiloista oli vuokrattu Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin käyttöön.

Elokuusta alkaen yhdistyksen käyttöön tuli jälleen kokoustila Kuopion museolta Museokadun puolelta uudisrakennus Kantin valmistuttua museoremontissa.

Yhdistyksen kokonaisjäsenmäärä oli vuonna 2021 yhteensä 1508 jäsentä, joista.

 • Kunniajäseniä 8
 • Ainaisjäseniä 581
 • vuosijäseniä 919

Jäsenistä 574 kuului Suomen luonnonsuojeluliittoon. Kuikka-jaoston jäseniä oli 395.

Toimintaseurojen jäsenmäärät ilmoitettu jäljempänä vuosikertomuksessa.

Jäsenmaksujen suuruudet olivat vuosijäseneltä 15 € ja Suomen luonnonsuojeluliiton kautta liittyneillä 38 € sekä Lintuyhdistys Kuikan kautta liittyneiltä varsinaiselta jäseneltä 26 €, perhejäseneltä, nuorilta ja lapsilta 5 €.

Kuikka-jaosto itsenäistyi 1.10.2021. KLYY:n jäsenmäärä ilman Kuikan vuosijäseniä oli 1197.

Sääntömääräiset kokoukset

Kevätvuosikokous

Kevätvuosikokous pidettiin 30.3.2021 Kuopion lyseon lukiolla. Kokouksessa oli kaikkiaan 35 osallistujaa, joista 15 etäyhteydellä (Covid-19 koronapandemian johdosta säädetyn poikkeuslain nojalla etäosallistuminen oli mahdollista).

Kokouksessa valittiin hallituksen jäseniksi:

 • Minna Pellinen hallituksesta eronneen Henna Martiskaisen tilalle toimikauden loppuun eli vuosille 2021-2022.
 • Mervi Hyvönen hallituksesta eronneen Tiina Heinosen tilalle toimikauden loppuun eli vuoden 2021 loppuun saakka.

Kokouksessa hyväksyttiin aloite suoalueen hankkimisesta yhdistykselle 125-vuotisjuhlan kunniaksi sekä luonnonsuojelualueena suojeltavaksi. Kokousta etäyhteydellä tervehtinyt SLL:n puheen­johtaja Harri Hölttä kannatti lämpimästi suohanketta.

Lisäksi kokouksessa hyväksyttiin teknisiä sääntömuutoksia.

Syysvuosikokous

Syyskokous pidettiin 11.10. Kuopion lyseon lukiolla, läsnä oli 22 osanottajaa (ei etäyhteyttä). Hallituksen puheenjohtajaksi 2022 jatkamaan valittiin Ari Kekäläinen. Erovuoroisten hallituksen jäsenten tilalle valittiin vuosille 2022–2024 Mervi Hyvönen (jatkaa) ja Anne Paulo-Tuovinen (Olavi Raatikaisen tilalle).

Yhdistyksen tilintarkastajaksi 2022 valittiin Tilipalvelu Sirpa Koponen Oy tilintarkastusyhteisö, päävastuullisena tilintarkastajana HT Olli-Pekka Jalkanen. Koska tilintarkastajana on tilin­tarkastusyhteisö, ei varatilintarkastajaa tarvinnut valita. Toiminnantarkastajaksi vuodelle 2022 jatkamaan valittiin Atte von Wright.

Kokouksen jälkeen esitettiin kaksi digitoitua kaitafilmiä 1960-1970-lukujen vaihteesta Kuopion Nuorten Luonnonystävien toiminnasta.

Hallitus ja työntekijät

Vuonna 2021 hallituksen puheenjohtajana toimi DI Ari Kekäläinen, varapuheenjohtajana dosentti Olavi Raatikainen ja sihteerinä ekonomi Tapio Osala. Muut hallituksen jäsenet olivat Peter Lahdenperä ja Pekka Tenhunen sekä Henna Martiskainen 4.1. ja Tiina Heinonen 22.1. saakka. Heidän tilalleen hallitukseen valittiin kevätkokouksessa Minna Pellinen ja Mervi Hyvönen.

Hallituksen kokouksia pidettiin vuoden aikana 18 kertaa, joista kaksi oli sähköpostikokouksia. Koronapandemian vuoksi myös Meet-etäyhteys oli koko vuoden hallituksen kokouksissa käytössä. Lisäksi pidettiin erillisiä työryhmien kokouksia. Hallituksen tukena toimivat talous-, apuraha-, huoneistoremontti-, Puijonkatu 15- sekä historiikkityöryhmä.

Yhdistyksen toiminnanjohtajana toimi Sampo Jaakkola 30.9.2021 saakka. Tämän jälkeen hänen tehtäviään on hoidettu luottamushenkilövoimin.

Yhdistyksen palvelupäällikkönä 1.9.2020 aloittaneen Sini Nuutisen työsuhde päättyi sopimuksen mukaisesti 31.8.2021 (Pohjois-Savon TE-toimiston palkkatukityöllistetty).

Yhdistyksen tilitoimistona toimi tilitoimisto Profecto Oy / Salla Lapveteläinen.

Yhdistykselle myönnettiin 15.10.2021 rahankeräyslupa RA/2021/1342.

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Juha Ahola toimi erilaisissa yhdistyksen toimistotehtävissä, mm. alkuvuodesta pöytäkirjasihteerinä.

Toiminta

Vuonna 2020 alkanut koronapandemia (Covid-19) jatkui vuonna 2021. Sen hillitsemiseksi olivat viranomaiset antaneet kokoontumista rajoittavia määräyksiä. Etäyhteyden sekä hengityssuojainten (maskien) käyttö leimasivat tapahtumia.

Koronatilanteen keväällä helpottaessa päätettiin aloittaa KLYY:n jäsentapahtumat korona­rajoitusten puitteissa. Alettiin järjestää jäseniltoja. Retket tehtiin pienimuotoisina lähikohteisiin jäsenten omilla kyydeillä.

 Vuonna 2019 yhdistyksen käyttöön otettu Puijonkatu 15 toimitila sai keväällä nimen LUONTOTUPA. Sen etutilan seinillä aloitettiin valokuvanäyttelytoiminta ja tässä yhteydessä nimenä on GALLERIA LUONTOTUPA.

Galleria Luontotuvan näyttelyt

14.4. Galleria Puijonkadun Luontotuvan avajaiset, koronapandemian takia läsnä oli vain 7 kutsuttua osallistujaa. Avajaisnäyttelynä oli Hannu Vainiopekan ”Merikotkan paluu”. Gallerian avautumisesta uutisoitiin YLE:n paikalliskanavien lisäksi myös 22.4. suorana aamulähetyksenä valtakunnallisessa YLE:n aamu-tv:ssä. Savon Sanomissa 15.4. oli kokosivun juttu näyttelystä.

Näyttelyt:

12.-22.5 ., Merikotkan paluu. Hannu Vainiopekka / Sääksisäätiö

24.5.-18.10., Selkosten karhuja ja susia. Kari Rossinen. Avajaiset 25.5. jäsenillan yhteydessä.

19.10.-19.11., Luontokuvia. Jorma Ikonen

22.11.-8.1.2022, Luontokuvia. Sisä-Savon kameraseura.

Jäsenillat

Uutena toimintamuotona järjestettiin KLYY:n Luontotuvalla ajankohtaisista teemoista jäseniltoja. Niihin oli mahdollista osallistua myös etäyhteydellä Google Meetsin välityksellä. Kaikkiaan jäseniltoja järjestettiin keväällä huhti-toukokuussa joka viikko tiistaisin 7 kpl ja  syksyllä syys-marraskuussa joka toinen tiistai  5 kpl. Aloitusaika oli klo 17 ja vapaaehtoiset ”emännät” olivat järjestäneet jokaiselle illalle tarjoilut. Iltojen juontajana toimi Pekka Tenhunen ja niiden aiheista heräsi runsasta keskustelua.

Jäsenillat ja aiheet:

13.4., linnunpöntöt, 21 osallistujaa (joista 14 etäyhteydellä). Esillä oli erilaisia Peter Lahdenperän rakentamia pönttöjä ja hyönteishotelleja.

20.4., Korkeakoski, 32 (26). Näytettiin samana päivänä Ari Kekäläisen kuvaama video yhdistyksen omistaman Korkeakosken kevätkuohuista. Aiheeseen liittyen oli jäsenillan jälkeen Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin järjestämä virtavesi­webinaari.

27.4., Karhonsaari, 22 (16). Pekka Tenhusen esitys Karhonsaaren historiasta ja yhdistyksen toiminnasta saaressa.

4.5., Minna-merikotka, 32 (19). Tapio Osalan, Minna Pellisen ja Harri Laakkosen esitys elokuussa 2020 Kuopiosta löytyneen huonokuntoisen merikotkan pelastamisesta, satelliittipannoituksesta sekä seurannasta.

11.5., Korvasieni ja muut kevätsienet, 21 (12). Kirsti Eskelinen esitteli tunnistusohjeita ja ruokareseptejä.

18.5., kevään retkitoiminnan esittelyä, 16 (8). Otettiin suora kännykkävideoyhteys kaupungin Itkonniemelle järjestämälle kevätillan kävelylle, johon Ari Kekäläinen osallistui paikan päällä. Retken tunnelmat striimattiin myös etäyhteydellä mukana olleille jäsenillan osallistujille.

25.5., Luonnon Ystävä -lehti, 15 (7). Jäsenlehden toimittaja Sini Nuutinen esitteli vastailmestyneen lehden sisältöä ja toimittamisen vaiheita.

7.9., luontovalokuvaus, 25 (10). Ilkka Markkanen näytti lintuvalokuvia ja nähtiin Jorma Ikosen metsäaiheinen video.

21.9., tähtitaivas ja Saturnuksen toiminta, 37 (18), asiantuntijana Saturnuksen puheenjohtaja Juho Korhonen.

19.10., nostalgia-ilta, 30 (8). Dosentti Juha Pohjonen kertoi vastavalmistuneesta KLYY:n historiikin käsikirjoituksesta. Esiteltiin nuorten luonnonystävien toimintaa 1970-luvulla (Lähiö-projekti, kaksi digitoitua kaitafilmiä).

2.11., eläinten pelastaminen, 27 (12). Minna Pellinen kertoi luonnonvaraisten apua tarvitsevien eläinten hoidosta ja Savon Eläinsuojelun toiminnasta.

30.11., KLYY:n taide, 26 (10). Marja Louni Kuopion taidemuseolta esitteli KLYY:n taidekokoelmaa ja haastateltiin Alli Karppasta (Matti Karppasen tytär).

Retket ja talkoot

8.5. Aallokas Oy:ltä tilattuun Kuopion metsäkartoitukseen liittyen järjestettiin kaksi luonnoninventointikoulutusretkeä Niittylahden alueelle. Oppaina toimivat Risto Sulkava ja Ari Aalto, osallistujia oli 20. Retken järjestelyistä huolehtivat Sampo Jaakkola ja Sini Nuutinen.

22.5. yhdistyksen minivaellus Niittylahden metsien retkeilypoluilla, 14 osallistujaa. Oppaana Pekka Tenhunen.

1.6., villiyrttiretki, Puijonlaakso, 35 osallistujaa. Piia Ratavan opastuksella tutustuttiin luonnonyrtteihin ja niiden käyttöön.

8.6., ”Rouvien rodoretki”, Karhonsaari, 22 osallistujaa. Tutustuttiin Karhonsaaren puulajipuistoon, oppaana Pekka Tenhunen. Alppiruusut kukkivat parhaimmillaan.

15.6., linnunpönttöjen rakennustalkoot, Karhonsaari, 7 osallistujaa. Rakentamisen oppaana oli Peter Lahdenperä.

20.6. Luonnonkukkien päivän retki Väinölänniemelle, yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa. Oppaina Timo Perätie ja Pekka Tenhunen. Teemalajina oli keltakurjenmiekka. Osallistujia 15.

22.6., jäsenilta Karhonsaaressa, 10 osallistujaa. Jäsenkeskustelua ja syyskauden toiminnan suunnittelua.

18.9., sieniretki Puijonsarvessa, 29 osallistujaa. Oppaina Kirsti Eskelinen ja Aino Eskelinen.

Muut tapahtumat

20.4. virtavesiwebinaari yhteistyössä Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin kanssa, Suomen luonnonsuojeluliiton virtavesikampanjaan liittyen. Etäyhteydellä järjestettyyn seminaariin osallistui 86 henkeä. Puhujina olivat ympäristöministeri Krista Mikkonen, maisema-arkkitehti Jukka Jormola sekä FT Risto Sulkava. Pohjois-Savon alueelta erityisesti oli esillä Heinäveden Palokinkoskien vapauttaminen. Tilaisuuden juontajana olivat KLYY:stä Petri Nieminen ja järjestäjänä Paula Hyvönen.

5.5. Betty Väänäsen hautakäynti kukituksineen, 6 osallistujaa.

Toukokuussa järjestettiin nettikampanjana ”Puhas piitsi!” rantaroskatalkoot. Luonnonystäviä innostettiin puhdistamaan roskat lähirannoiltaan. Kampanja sai netissä suuren huomion, yksistään facebookissa se tavoitti yli 16 000 ihmistä. Viestintäprojektin toteuttajina olivat Sini Nuutinen ja Sampo Jaakkola.

8.5. Karhonsaaressa Peter Lahdenperä ja Jaakko Hakola suorittivat rantaroskakeräyksen, jonka tuotos lajiteltiin ja raportoitiin.

Kesällä kampanjoitiin yhdistyksen internet-sivustoilla vieraslajien (erityisesti jättipalsamin) hävittämisen puolesta Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE  -hankkeeseen liittyen. Hankkeen koordinaattorina Pohjois-Savossa toimi Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Juha Ahola. Koronapandemian synnyttämänä ideana olivat ns. soolotalkoot, joissa ihmiset voivat omatoimisesti mennä kitkemään jättipalsamia ennakkoon merkityiltä paikoilta.

3.-5.9. Luontokino. Kolmipäiväinen elokuvatapahtuma Kino Kuvakukossa yhteistyössä Kuopion luonnontieteellisen museon ja Itä-Suomen yliopiston kanssa. Ohjelmistossa kuusi elokuvaa, mm. Akira Kurosawan ”Dersu Uzala”. KLYY:n puolesta järjestäjinä Sampo Jaakkola ja Paula Hyvönen. Yleisömääräarvio yhteensä 50.

13.-16.12. KLYY:n 125-vuotisjuhlaviikko Luontotuvalla. Jokaisena päivänä kuusenkoristeaskartelua ja muuta ohjelmaa. Maanantai: Kirsti Eskelisen sienitarinat ja maistiaiset, Leena Raveikon joulurunoja. Tiistai: Pyykkipoika-duo Matti Sariola & Jaakko Kosunen, KLYY:n 100-vuotisvideo vuodelta 1997 sekä video presidenttipari Martti ja Eeva Ahtisaaren KLYY-vierailusta museolla vuonna 1997. Keskiviikko: Tuula Junnikkalan runonlausunta, Rauha Pulliaisen luontovideo, yhteislaulua Matti Tissarin säestämänä. Torstai (KLYY:n 125-vuotispäivä): Puheenjohtaja Ari Kekäläisen tervehdys etäyhteydellä Englannista, Tuula Junnikkalan runonlausunta, Anna Maria McElwainin klavikordikonsertti.

Joka päivä tarjoilua ja perustamispäivänä 16.12. kakkukahvit vapaaehtoisvoimin järjestettynä. Kävijöitä yhteensä noin 120 henkeä. Viikon mittaan järjestetyn postikorttiäänestyksen arvonnassa voitti Maija Sipilä.

Radio Savon Aallot toimittaja Sami Turunen haastatteli Pekka Tenhusta KLYY:n syntymäpäivän merkeissä.

Lasten ja nuorten toiminta

21.4. Länsi-Puijon päiväkodin luontopainotteinen esiopetusryhmä Kotalan kanssa tehtiin kannettavia kukkalaatikoita, toteutus Petri Tabell.

5. – 6.5. Uppo-Nallen päiväkodin metsäesikouluna toteutettavan esiopetusryhmän kanssa tehtiin tiaispönttöjä, toteutus Peter Lahdenperä.

Savo-Karjalan Luonto-Liitto järjesti kesällä 2021 Karhonsaaressa kaksi leiriä: Lastenleiri 11.-16.7. (7-11v.) ja nuortenleiri 25.-30.7. (12-17 v.). Leirien suunnittelu- ja siivoustalkoisiin viikonloppuna 28-30.5. osallistui joukko yhdistyksen Karhonsaariaktiiveja (Jaakko Hakola, Peter Lahdenperä) auttaen mm. puuhuollossa.

Toukokuun lopussa Vehkalammen koulun luontotapahtumassa oli Minna Pellinen kertoen eläintensuojelusta.

8. – 9.6. Kuopion nuorisopalveluiden järjestämässä Kiva-Kesä tapahtumassa tehtiin alakouluikäisten lasten kanssa pistiäisille keinopesiä (ns. klapi-ruoko), toteutus Peter Lahdenperä ja Arto Villikka.

Tapahtumista osallistujamäärineen on taulukko vuosikertomuksen liitteenä. Taulukon mukaisesti yhdistys järjesti vuonna 2021 erilaisia tapahtumia yhteensä 57 kpl, joissa oli 1373 osallistujaa (310 etäyhteydellä).

Jäsenkysely

Maaliskuussa lähetetyssä Pöllöposti-tiedotteessa oli KLYY:n jäsenkysely. Siihen saatiin 44 vastausta. Esiin tuli monia toimintaideoita sekä myönteistä kannustusta KLYY:n toimintaan. Tuloksista oli yhteenveto syksyllä Pöllöpostissa 2/2021. Vastaajien kesken järjestetyssä kirja-arvonnassa voittivat Leena Korhonen, Outi Nejman, Anitta Ålander, Pertti Hirvonen ja Seija Laitinen.

125-vuotisvalokuvakilpailu

Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin kaikille avoin luontovalokuvakilpailu touko-marraskuun aikana. Kilpailun tulokset julkistettiin vuoden 2022 puolella 18. tammikuuta, jolloin avattiin kuvista koottu näyttely Galleria Luontotuvassa. Kaikkiaan mukana oli noin 300 kuvaa yli 50 kilpailijalta. Kilpailun raatina toimivat Benjam Pöntinen (pj), Peter Lahdenperä ja Tapio Osala. Jaettiin 18 sijoitusta kuudessa eri sarjassa. Sarjojen voittajat: Seija Ropponen (Tikankontti, koko kilpailun paras kuva), Matti Hakkarainen (2. sija), Pekka Tiilikainen (3. sija), Seppo Ulmanen, Matti Laitinen ja Janne Ylärinne. Voittajille maksettiin 100 euron rahapalkinto.

Kuopion kaupungin vanhojen metsien luontoarvoselvitys

Yhdistys teetti keväällä Aallokas Oy:lla luontoarvoselvityksen Kuopion kaupungin omistamissa suojelun arvoisissa vanhoissa metsissä. Tekijöinä olivat Ari Aalto ja Risto Sulkava. Selvityksen kohteet olivat Niittylahden Muurankorpi-Tonkkurinmäki, Kuopio-Karhumäki, Kuopio-Riitaharju, Karttula-Petronlampi, Matkus-Korsumäki, Sorsasalo-Virranniemi, Vartiala-Rätkänkorpi, Kuopio-Mäenkylä ja Puutiolampi, Vehmersalmi-Vierunmäki, Asuma-Mustamäki, Suuri-Petäinen ja Vääränjärvi. Tulokset luovutettiin 25.5. Kuopion kaupungille metsäsuunnitelman valmistelua varten.

Karhonsaari

Karhonsaaren käyttö on jatkunut yhteistyössä Savo-Karjalan Luonto-Liiton kanssa.

Julkaisu- ja tiedotustoiminta

Yhdistyksen Luonnon Ystävä -lehteä julkaistiin yksi numero. Lehden päätoimittajana oli Sini Nuutinen ja taiton teki Piia Ratava. Lehti lähetettiin sähköisenä niille jäsenille, joilla oli sähköposti ja muille paperisena, jolloin painosmääräksi tuli 900 kpl.

Yhdistyksen jäsentiedotetta, Pöllöpostia, julkaistiin yksi keväällä ja yksi syksyllä. Se lähettiin sähköisenä sekä paperisena niille jäsenille, joilla ei ollut sähköpostiosoitetta.

Yhdistyksen jäsenille sähköpostituslistana käytettiin Yhdistysavaimen sähköpostia sekä Suomen luonnonsuojeluliiton jäsenille KILTA-rekisteriä.

Yhdistyksellä oli vuonna 2021 kahdet internetsivut: www.klyy.fi ja www.klyy.nettisivut.fi. Niiden ylläpidosta huolehti Marja Tenhunen.

Facebook-sivusto on osoitteessa facebook.com/KLYYry. Facebook-sivuilla julkaistiin 164 julkaisua ja tykkääjien määrä vuoden 2021 lopussa oli 1552. Suosituimpia artikkeliaiheita olivat toukokuun Puhas piitsi! -kampanja, Kuopion kaupungin metsäsuunnitelmaan liittyvät kannanotot, kesällä julkaistut kalasääsken pesävideot ja kuvat sekä Marja Tenhusen saama SLL:n kultainen ansiomerkki. Facebook sivuston pääasiallisina ylläpitäjinä toimivat Sini Nuutinen, Tapio Osala ja Pekka Tenhunen.

Instagramtili: instagram.com/luonnonystavat/

Pekka Tenhusen kirjaa ”Ensi askeleet Suomen luontoon” myytiin Luontotupa Puijonkatu 15:ssa, Kauppahallin Rosebud-kirjakaupassa ja Käsityö-myymälässä (myös KLYY:n luontopostikortteja), Museokauppa Kantissa ja Minna Canthin talolla sekä myös postimyyntinä.

Yhteistyöprojektissa Radio Savon Aallot kanssa touko-kesäkuussa viikottaisten luontoaiheisten lähetysten sarjassa olivat KLYY:stä haastateltavina Petri Nieminen, Atte von Wright, Sini Nuutinen, Kaarina Heiskanen, Pekka Tenhunen ja Eelis Rissanen. Lähetykset ovat kuunneltavina myös podcastina netissä. Projektin toteuttajana oli Sampo Jaakkola.

Dosentti Juha Pohjosen käsikirjoitusteksti yhdistyksen 125-vuotishistoriikiksi valmistui elokuussa. Julkaistavan historiikin toimittajana on Pekka Tenhunen. Teos valmistuu vuonna 2022. Historiikin kustannuksiin saatiin apurahat Pohjois-Savon kotiseutuyhdistysten liitolta (1200 €) ja Kuopion Isänmaalliselta Seuralta (500 €).

Yhdistyksen paperinen esite valmistui kesäkuussa. Sitä tulostetaan ja ylläpidetään ajantasaisena tarpeen mukaan.

Lausunnot, muistutukset ja kannanotot

14.5. lausunto Vuoksen ja Kymijoen vesienhoitosuunnitelmista yhdessä Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin kanssa.

25.5. kommentti Kuopion kaupungille kaupungin metsäsuunnitelmahankkeesta. Liitteenä oli KLYY:n tilaama vanhojen metsien luontoarvoselvitys (Aallokas Oy).

22.10. lausunto Tukesille Boliden Kevitsan malminetsintäluvasta Leppävirran Tahvolla, yhdessä Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin kanssa.

10.11. lausunto Kuopion kaupungille kansallisen kaupunkipuiston hoito- ja käyttösuunnitelma­luonnoksesta.

1.12. Savon Sanomissa kannanotto Kuopion kaupungin 20-vuotismetsäsuunnitelman luonnokseen.

Edustus ja huomionosoitukset

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiri ry:n hallituksessa yhdistystä edustivat Helvi Heinonen-Tanski (piirin puheenjohtaja), Maaret Väänänen ja Paula Hyvönen.

Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin syyskokouksessa 27.11. Iisalmen luontomuseolla olivat KLYY:n edustajina Ari Kekäläinen, Peter Lahdenperä, Anne Paulo-Tuovinen, Pekka Tenhunen, Marja Tenhunen, Helvi Heinonen-Tanski, Jaakko Hakola ja Juha Ahola.

Kokouksessa luovutettiin Marja Tenhuselle Suomen luonnonsuojeluliiton kultainen ansiomerkki tunnustuksena pitkäaikaisesta ja tunnollisesta työstä luonnon hyväksi sekä piirin työntekijänä että myös yhdistysaktiivina mm. KLYY:ssä.

9.6. Rotary-yhteistyöpalaverissa KLYY:stä Ari Kekäläinen, Pekka Tenhunen ja Atte von Wright.

26.10. SnowChange -hankkeen tiedotustilaisuus Kuopiossa Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin järjestämänä. KLYY:n edustajina olivat Tapio Osala ja Pekka Tenhunen. Saatiin lupaus, että hanke voi olla mukana KLYY:n 125-vuotisjuhlan kunniaksi hankittavan suon etsinnässä ja rahoituksessa.

30.11. ohjaaja Rahul Janin elokuvan ”Invisible Demons” esityksessä Kino Kuvakukossa yhdistyksen puheenvuoron käyttivät Kaarna Kontulainen ja Aatu Karjalainen Ilmastonuorista.

Yhdistyksen sihteeri Tapio Osala oli Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin edustajana Pohjois-Savon maakunnallisessa MYR-yhteistyöryhmässä.

Yhdistyksen edustajia osallistui Kuopion kansallisen kaupunkipuiston kehittämispalavereihin.

Tapio Osala lahjoitti yhdistykselle koottavan umpilaavun, jota voi käyttää esimerkiksi yhdistyksen esittelytelttana yleisötilaisuuksissa.

Pitkäaikaisesta hallitustyöstä poisjäänyttä Olavi Raatikaista muistettiin 100 euron lahjakortilla Maken Pyydys-erätavaraliikkeeseen.

Toimintaseurat ja Kuikka-jaosto

 • Lintuyhdistys Kuikka (perustettu 1974 nimellä Pohjois-Savon Lintumiehet) – KLYY:n jaosto 1.10.2021 saakka, jolloin perustettiin rekisteröity samanniminen yhdistys. Jäseniä 395, puheenjohtaja Eelis Rissanen.
 • Kuikka-jaoston toimintaa jatkamaan perustettiin kokouksessa 4.11. Kuopion luonnonystäväin Lintukerho, puheenjohtajana Pekka Tenhunen.
 • Kuopion Tähtitieteellinen seura Saturnus (perustettu 1956). Jäseniä 50, puheenjohtaja Juho Korhonen.
 • Savon Sieniseura (perustettu 1982). Jäseniä 90, puheenjohtaja Juha Ahola.
 • Kuopion Lyseon lukion luonnontieteellinen seura Sigma (liittyi 1996). Jäseniä 44, toiminnanohjaaja Paavo Heiskanen.
 • Kuopion ilmastonuoret (perustettu 2019). Jäseniä 2.

Jaostolle ja seuroille myönnettiin toiminta-avustusta seuraavasti: Lintuyhdistys Kuikka 1000 €, Tähtitieteellinen seura Saturnus 1100 € ja Sigma 400 €.

Yhdistys oli Kuikka-jaostonsa toiminnan myötä BirdLife Suomen jäsen. KLYY:n jäsenyys päättyi vuoden lopussa.

Toimintastipendit

Sadan euron toimintastipendit myönnettiin seuraaville henkilöille: Marja Tenhunen, Outi Nejman, Juhani Kuosmanen ja Jaakko Hakola.