Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Pohjois-Savon piiri Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys

Kuopio
Navigaatio päälle/pois

KLYY omistaa maa-alueita Nilsiän Pisan huipulta (Kuopio), Maaningan Korkeakoskelta (Kuopio) sekä Rautalammin Kokko- ja Tyyrinvuorelta.

Pisa, Nilsiä (Kuopio)

Pisa on 270,6 metrin korkeuteen merenpinnasta nouseva vaara Syväri-nimisen järven itäpuolella. KLYY on hankkinut huipulla olevan 1,5 hehtaarin alueen 1900-luvun alkupuolella ja siitä on tehty rauhoituspäätös 18.9.1963.

Alueelle vuonna 1993 perustetun Pisan luonnonsuojelualueen pinta-ala on 306 hehtaaria ja sen omistaa pääasiassa Metsähallitus. Vaaran rinteiltä avautuu laajat ja upeat maisemat. Pisalla on kallioon hakattu Täyssinän vuonna 1595 allekirjoitetun rauhan rajamerkki. Pisan huipulle on pystytetty uusi teräsrakenteinen näkötorni kesällä 2014 ja myös huipulle johtavien vaellusreittien portaat ja kaiteet on uusittu.

KLYY omistaa Nilsiän Pisan huipulta 1,5 hehtaarin laajuisen Pisanhuippu-nimisen kiinteistön (RN:o 174-413-13-40), joka on merkitty yllä olevaan karttaan vihreällä värillä.

Pisanhuippu
Retkellä KLYY:n omalla maalla, kiinteistöllä Pisanhuippu.

Korkeakoski, Maaninka (Kuopio)

Maaningan Tuovilanlahdessa sijaitseva Korkeakoski jymisee keväisten sulamisvesien aikaan täyttäen usvallaan rotkolaakson. Korkeakoskenjoessa sijaitseva 36-metrinen putous on Suomen korkein. Joki virtaa Kiukoinen-nimisestä järvestä Maaninkajärven Tuovilanlahteen.

Korkeakoski on ollut nähtävyys 1800-luvulta alkaen ja jo tuon ajan valokuvaajat ikuistivat sen lasinegatiiveilleen.

KLYY osti ensimmäisen maapalstansa Korkeakoskelta vuonna 1925 yhdessä Kuopion Isänmaallisen Seuran (KIS) ja silloisen Kuopion matkailija­yhdistyksen kanssa. Nykyään KLYY:llä on alueella omistuksia n. 10 hehtaarin alueella. Energiayhtiö puuhasi koskeen aikanaan voimalaitosta, mutta moninaisten vaiheiden jälkeen Korkeakoski lopulta rauhoitettiin luonnonsuojelualueeksi 7.2.1947. Sittemmin suojelu on vielä laajentunut valtion toimesta.

Rotkolaakson luonto on poikkeuksellisen hienoa. Erikoinen mikro­ilmasto paahderinteineen ja varjoisine louhikkoineen tarjoaa paikkoja kasvi­erikoisuuksille, kuten myyränportaalle ja hajuheinälle. Vuonna 2012 Korkeakoskella havaittiin harvinaisen virtavästäräkin pesintä.

Korkeakoskenjoen ja putouksen tunnelmiin pääset Pekka Honkakosken laatimien videoiden kautta, jotka löytyvät Vimeo-videopalvelusta.

KLYY omistaa Maaningan Korkeakoskelta kiinteistön Ryteikkö (RN:o 476-409-11-12), 2/3 osuuden kiinteistöstä Korkeakoski (RN:o 476-409-11-7) ja puolet kiinteistöstä Sammalpuro (RN:o 476-409-11-14), jotka kaikki on merkitty yllä olevaan karttaan vihreällä värillä.

Korkeakoski Maaningalla.
Korkeakoski kuohuu keväällä valtoimenaan.
Korkeakosken laakson pohjalla on rehevää kasvillisuutta.

 

Kokkovuori ja Tyyrinvuori, Rautalampi

KLYY hankki 20.6.2012 luonnonsuojelua varten omistukseensa 19 hehtaarin Kokkokallio-nimisen alueen Kokkovuori-Tyyrinvuorelta läheltä Rautalammin keskustaa. Rauhoituspäätös alueesta saatiin 8.6.2017.

KLYY omistaa Rautalammin Kokkovuorelta ja Tyyrinvuorelta n. 19 hehtaarin laajuisen kaksiosaisen kiinteistön Kokkokallio (RN:o 686-408-45-4), joka on merkitty yllä olevaan karttaan vihreällä värillä.

KLYY on omistanut Kokkokallion alueen muistometsänä Jukka Kauppiselle. Luonnonystävä, luonnontuntija, kirjailija, filosofian tohtori, Kuopion museon intendentti Jukka Kauppinen menehtyi sairaskohtaukseen 10.7.2012. Jukka Kauppinen oli KLYY:n kunniajäsen vuodesta 2010. Hän oli myös Lintuyhdistys Kuikan kunniajäsen. Vuonna 1950 syntyneen Kauppisen elämäntyö pohjoissavolaisen kulttuurin ja tieteiden edistäjänä oli erittäin laaja-alaista ulottuen tarkasta luontotutkimuksesta herkkään runouteen. Rautalammin Kokkokallio sijaitsee lähellä hänen synnyinseutuaan Suonenjokea.

Kokkokallion yhteensä 19 hehtaarin metsäalueen hankinta KLYY:lle toteutettiin FT Annikki Lappalaisen ja koneasentaja Erkki Riekkisen testamenttaamilla varoilla sekä Jukka Kauppisen metsärahaston tuotolla.

Jukka Kauppinen
Jukka Kauppinen oli museotutkija ja kirjailija. Kuvassa Jukka runonsa ympäröimänä.
Kokkokallio, Rautalampi
KLYY:n retkeläisiä vuonna 2012 juuri hankitulla Kokkokallion huipulla.

KLYY yhdistyksenä

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys (KLYY) on Suomen luonnonsuojeluliiton (SLL) paikallisyhdistys ja kuuluu Pohjois-Savon luonnonsuojelupiiriin.…

Lue lisää

KLYY:n säännöt

Yhdistyksen voimassa olevat säännöt on hyväksytty kevätkokouksessa 30.3.2021:

Lue lisää

Historiaa

KLYY on perustettu vuonna 1896. Yhdistys on perustanut Kuopion luonnontieteellisen museon kokoelmat vuonna 1897. Kokoelmat siirtyivät Kuopion…

Lue lisää

Tietosuojaseloste

Kuopion Luonnon Ystäväin Yhdistys r.y. TIETOSUOJASELOSTE 2020 1. Rekisterinpitäjä ja yhteyshenkilö

Lue lisää

In English

In English The Kuopio Naturalists' Society (KLYY) was established in December 1896. It is one of the oldest scientific societies in Finland…

Lue lisää