Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Van­han­kau­pun­gin­kos­ken vael­lus­ka­la­sel­vi­tyk­set etenivät Helsingin valtuustossa

Helsingin Vanhankaupunginkosken länsipadolla ei ole vesilupaa. TVe/SLL

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri kiittää Helsingin kaupunginvaltuustoa, joka päätti jatkaa Vanhankaupunginkosken vaelluskalojen kulun parantamisen selvittämistä. Vaihtoehtoja on monia, mutta nyt kaikkien etu on selvittää asia niin hyvin ja tasapuolisesti, ettei siihen tarvitse enää palata.

Helsingin kaupunginvaltuusto käsitteli keskiviikkona Atte Harjanteen (vihr.) ja 15 muun valtuutetun aloitetta Vanhankaupunginkosken vaelluskalojen tilanteen parantamisen selvittämisestä. Kaupunkiympäristölautakunta oli esittänyt tutkimusten jatkamista mutta kaupunginhallitus niiden lopettamista. Valtuusto palautti asian kuitenkin uuteen valmisteluun äänestyksen jälkeen Harjanteen ja Leo Straniuksen (vihr.) esityksestä.

”Vantaankosken ongelma on, että vaelluskalat eivät pääse länsipadon yli kutemaan Vantaanjokeen ja mereen uivia kaloja taas kuolee museovoimalan turbiineihin”, kertoo erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiristä. ”Kosken itähaarassa on kalatie, jota kannattaa kehittää joka tapauksessa vaikka se ei ratkaise länsipadon ongelmia. Siksi on hyvä, että länsipadonkin vaihtoehtoja voidaan tarkastella uudelleen. Selvitykset ovat tarpeen myös Vanhankaupunginkosken saamiseksi lailliseen tilaan, koska sen padolla ei ole edes vesilupaa.”

”Vaihtoehtoja on monia”, Veistola korostaa. ”Pato voitasiin purkaa kokonaan tai osin. Patoon liittyviä kulttuurihistoriallisia arvoja voitaisiin silti säilyttää eri keinoilla. Museovoimalan käyttöaikoja voidaan vähentää ja kalojen pääsyä sen turbiineihin ehkä estää.”

”Nyt on kaikkien yhteinen etu selvittää asia niin hyvin, ettei siihen tarvitse enää palata”, Veistola painottaa. ”Selvitykseen pitää panostaa riittävät voimavarat, kun viimeksi asia yritettiin kuitata pelkillä haastatteluilla. Tällä kertaa kaikkia osapuolia pitää kuulla tasapuolisesti ja pyytää selvityksestä myös lausunnot.”

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri kiittää kaikkia asiassa mukana olleita. Piiri on kirjoittanut viime vuosina yhteensä 18 kertaa Helsingin päättäjille.  Asiassa on ollut myös lukuisia muita tahoja näyttelijä Jasper Pääkkösestä muihin järjestöihin, vapaaehtoisiin ja poliitikkoihin.

Lisätietoja
– erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola(a)sll.fi

 

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin tiedote 23.5.2019