Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois


Linlo, Kirkkonummen kunnan retkeilyalue, joka myös Natura 2000 -verkoston alue olisi luonteva osa Porkkalan kansallispuistoa. Kuva: Laura Räsänen

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri on edistänyt Porkkalan perustamista kansallispuistoksi jo kaksikymmentä vuotta. Pääkaupunkiseudun laidalla Porkkalalla on suuri merkitys luonnon lisäksi kansalaisten virkistykselle ja terveydelle. Se täydentää Helsingin seudun Viherkehän lännessä ja ulottaa sen saaristoon asti.

Porkkalalla on merkittävä osa Suomen historiassa. Se on vanhan meritien varrella ja siitä on taisteltu monet kerrat. Porkkala oli Suomen ensimmäisiä kansallispuistoja vv. 1938–56, mutta se lakkautettiin Neuvostoliiton vuokra-ajan jälkeen.

Kansallispuistokomitea esitti Porkkalaan uutta ja entistä suurempaa kansallispuistoa 1976  ja tuloksena oli luonnonsuojelualue 1995. Suomen luonnonsuojeluliitto esitti kansallispuistoa uudelleen vuonna 2002. Vaikka Porkkalasta ei saatu Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kansallispuistoa 2017, valtio myönsi samassa yhteydessä sen luonnonsuojelualueen kehittämiseen puoli miljoonaa euroa.

Porkkalan uusien luontopolkujen avajaisjuhlaa vietettiin 24.10.2018. Porkkala on nyt entistä valmiimpi kilpailemaan maamme seuraavan kansallispuiston perustamisesta.

Myös Kirkkonummen ympäristöyhdistys toimii Porkkalan kansallispuiston puolesta ja Porkkalassa. Porkkalan lintuviikko järjestettiin ensimmäistä kertaa 20. – 26.5.2019. Seuraavan kerran  Porkkalan lintuviikko järjestetään toukokuussa 2022 – seuraa viestintää Kirkkonummen ympäristöyhdistyksen sivulla!