Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Porkkala takaisin kan­sal­lis­puis­tok­si?

SLL ja WWF veivät eduskunnan luonto- ja ympäristöryhmän emerituspuheenjohtaja Pertti Salolaisen juhlaretkelle Porkkalaan 15.5.2019. Mukana myös kansanedustajat Johannes Koskinen ja Sari Sarkomaa.

Kansallispuistopäivänä 24.5.2019 tehtiin Säätytalolla uutta hallitusohjelmaa.  Olisiko nyt Porkkalan kansallispuiston vuoro?

Luonnonsuojeluliitto on esittänyt puolueille ainakin yhden uuden kansallispuiston perustamista ja merikansallispuistojen verkoston täydentämistä. Jos tällainen kirjaus saadaan hallitusohjelmaan, Porkkala on vahvin ennakkosuosikki.

Itse asiassa Porkkalassa on jo kerran ollut kansallispuisto. Se kuului maamme ensimmäisiin kansallispuistoihin vuonna 1938. Kirkkonummen jouduttua Neuvostoliiton vuokra-alueeksi kansallispuiston ytimen muodostanut Träskön saari meni huonoon kuntoon. Kansallispuisto lakkautettiin 1956, mutta kansallispuistokomitea esitti Porkkalan uudelleen perustamista laajempana 1976. Sen jälkeen Suomen luonnonsuojeluliitto ja Uudenmaan piiri ovat esittäneet kansallispuistoa 2000-luvulla jo kaksi kertaa. Tähän mennessä se on jäänyt aina hopealle.

Porkkala täyttää kaikki ehdot

Porkkalalla ovat kuitenkin luonnonsuojelulain kaikki kansallispuiston vaatimukset kunnossa. Siellä on yllin kyllin valtion omistamia maita ja vesiä. Sen luontoon, kulttuuriin ja virkistyskäyttöön liittyvät arvot ovat merkittävät.

Porkkala olisi todellinen Itämeri-puisto, jossa olisi ainoana kansallispuistonamme kaikki saaristovyöhykkeet sisäsaaristosta ulkomerelle. Porkkalassa on myös muinaismuistoja, majakoita, linnoitusten raunoita jne.

Kansallispuisto olisi Porkkalalle paras suojelutapa. Kansallispuistossa yhdistetään luonto ja virkistyskäyttö. Porkkalassa sitä tarvitaan kasvavan kävijämäärän palvelemiseksi ja ohjaamiseksi niin, etteivät luonto ja naapurit häiriinny.  Kymmenet tuhannet ihmiset tulevat Porkkalaan joka vuosi joka tapauksessa: on parempi tehdä pitkospuita ja eväspaikkoja kuin aitoja ja kieltotauluja.

Porkkala olisi joitakin kierroksia muita ehdokkaita edellä

– Porkkala on saanut Metsähallitukselta jo kaksi myönteistä toteutettavuusarviota.

– Porkkalan retkeilyvarustusta kehitettiin Suomi 100 -kansallispuistokisan lohdutuspalkintona jo puolella miljoonalla eurolla, joten se ei vaatisi massiivisia alkuinvestointeja.

– Kansallispuistohankkeet ovat usein kaatuneet metsästys- ja kalastuskiistoihin. Porkkalassa on jo ollut niitä koskeva asetus lausunnolla ja uusi hallitus päättää siitä syksyllä. Sitten Porkkala on sitäkin valmiimpi.

Kasvava pääkaupunkiseutu tarvitsee Sipoonkorven ja Nuuksion Viherkehän päähän Itämeri-puiston. Siksi olemme varmoja, että saamme Porkkalan takaisin ennemmin tai myöhemmin.

Luonnonsuojeluliitto on viestinyt päättäjille haluavansa uuden kansallispuiston. Suomessa on monta kansallispuiston arvoista paikkaa.

Jos kisa uudesta kansallispuistosta julistetaan, Uudenmaan piiri ja Kirkkonummen ympäristöyhdistys osallistuvat siihen ilomielin – Porkkalan puolesta, mutta emme muita vastaan.

Lue lisää tekeillä olevilta uusilta Porkkala-sivuilta ja viime kierroksen Porkkala-sivuilta

Huomaa myös Porkkalan ensimmäiset lintupäivät la-su 25.-26.5.!

TAPANI VEISTOLA

Kirjoittaja on Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin erityisasiantuntija.