Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Aloite Porkkalan kan­sal­lis­puis­tos­ta

SLL ja WWF veivät eduskunnan luonto- ja ympäristöryhmän emerituspuheenjohtaja Pertti Salolaisen juhlaretkelle Porkkalaan 15.5.2019. Mukana myös kansanedustajat Johannes Koskinen ja Sari Sarkomaa.

Luonnonsuojeluliitto ja sen Uudenmaan piiri uudistivat aloitteen Porkkalan kansallispuistosta Euroopan kansallispuistopäivänä 21.5.2020.

Ympäristöministeriölle

Aloite Porkkalan kansallispuistosta

Suomen luonnonsuojeluliitto ja sen Uudenmaan piiri toistavat 31.7.2012 ja 28.9.2015 ympäristöministeriölle tehdyt aloitteet Porkkalan kansallispuistosta.

Porkkala oli Suomen ensimmäisiä kansallispuistoja vuonna 1938. Se lakkautettiin Neuvostoliiton vuokra-ajan jälkeen 1956. Kansallispuistokomitea esitti Porkkalaan uutta ja suurempaa kansallispuistoa 1976. Se johti monien luonnonsuojelualueiden perustamiseen. Suomen luonnonsuojeluliitto esitti niitä yhdistämään laajempaa kansallispuistoa 2001.

Porkkalan kansallispuisto olisi harvinaisen valmis perustettavaksi. Siitä on jo kaksi Metsähallituksen myönteistä toteutettavuusarviointia (2003 ja 2015). Vuonna 2016 Metsähallitus sai alueelle puoli miljoonaa euroa kehittämisrahaa. Rahoilla on tehty kansallispuistossakin tarvittavia retkeilyrakenteita ja parkkipaikkoja sekä Metsähallituksen selvitys luonnonsuojelun ja virkistyskäytön yhteensovittamisesta Porkkalan luonnonsuojelualueella ja Porkkalanniemellä sijaitsevilla virkistysalueilla (2018). Ympäristöministeriö pyysi alueen monien valtion omistamien maa- ja merialueiden luonnonsuojelualueiden perustamisasetuksesta lausunnot vuonna 2019.

Porkkala täydentäisi kansallispuistoverkostamme olemalla todellinen Itämeri-puisto. Siinä olisi ainoana kaikki saaristovyöhykkeet sisälahdista ulkomerelle.

Porkkala täydentäisi myös Pääkaupunkiseudun Viherkehän kansallispuistokaaren. Sen itäpäässä on Sipoonkorpi ja keskellä Nuuksio. Yhä useammat kansalaiset löytävät tiensä Porkkalaan joka tapauksessa pääkaupunkiseudun kasvaessa. Kansallispuisto olisi paras keino yhteensovittaa virkistystä luonnonsuojeluun hallitusti ja kestävästi.

Porkkala-esityksemme yksityiskohdat, perustelut ja muuta asiaan liittyvää lisätietoa löytyy http://old.sll.fi/uusimaa/toiminta/porkkala Päivitämme aineistoja tänä kesänä ja ensi syksynä.

Euroopan Natura 2000 -päivänä 21. toukokuuta 2020

Lisätietoja

– piirin puheenjohtaja Laura Räsänen, puhelin 050 4389 795, laura.rasanen a kotikone.fi

– erityisasiantuntija Tapani Veistola, puhelin 0400 615 530, tapani.veistola a sll.fi

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO RY

Harri Hölttä

puheenjohtaja

SUOMEN LUONNONSUOJELULIITON UUDENMAAN PIIRI RY

Laura Räsänen Tapani Veistola

puheenjohtaja erityisasiantuntija