Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Ruusu­ris­tei­lyl­le!

Ruusuristeilytalkoot_Kuva_Olli_Borg
Seuraavaa ruusuristeilyä odotellessa voi kerätä kiulukoita ja kaivaa juuriakin, jos kysyy maanomistajalta luvan. Kuva: Olli Borg

Vieraslaji kurtturuusua torjutaan joka vuosi vapaaehtoisvoimin. Reipas viikonloppu saaristossa on vuoden suosituin retki.

Pihoja ja moottoriteitä koristava kurtturuusu on saaristossa katala kasvi. Kiulukat kelluvat meressä kauas ja rantautuvat saarille. Ruusu punoo juuriverkkonsa kivikkoon, metsiinkin, jopa kahden metrin syvyyteen. Kurtturuusu uhkaa hiekkarantojen lajistoa eikä pensaikon peittämällä rannalla auringonottajakaan viihdy.

Raaseporin Luonto ruoriin

Raaseporin edustalla on talkoiltu ruusun kimpussa jo kahdeksana vuotena. Reipas talkooviikonloppu saaristossa on vuoden suosituin retki. Kurtturuusua torjutaan kymmeniltä saarilta lähes 40 km:n levyisellä vyöhykkeellä Raaseporin itärajalta Hankoon. Samalla säkitetään rantoja rumentavat roskat.

Kun Metsähallitus lakkasi pitämästä leirejä, Raaseporin Luonto alkoi järjestää niitä itse. Vetovastuun otti Olli Borg, joka on lapsesta saakka talkoillut ympäri Suomea.

“Joka vuosi ei ehditä kaikille saarille, vaan leirejä tarvitaan lisää. Yhdistyksemme voi auttaa tilapäisesti, mutta ilman Metsähallituksen apua ei jatkossa pärjätä”, Olli Borg toteaa.

Satumaisia saaria

Astumme maihin saarelle, jossa sammal on kirkkaanvihreää ja kuohkeaa, sitä ei ole kukaan tallannut. On hiljaista. Metsäaukiolla hippiäinen huilaa muuttomatkallaan. Ilman erityislupaa tänne ei ole pääsyä. Rannalta löydämme aaltojen ajamia roskia – säkeittäin. Niitä on tullut vastaan joka saarella.

“Muovipulloja, -pusseja, muovisilppua, ranteen vahvuisia laivojen köysiä, lamppuja, radiosondeja, kenkiä…”, luettelee Olli aikaisempia saaliita. “Viime syksynä raahattiin mantereelle jääkaappi.”

Ruusuja emme kuitenkaan kohtaa tällä saarella. Väsytystaistelu kurtturuusua vastaan on tuottanut tulosta! Usealta saarelta kurtturuusu on saatu lähes häviämään, mutta tilannetta on seurattava pitkälle tulevaisuuteen.

Vastuu luonnosta on kaikilla

Vastuu luonnosta on perustuslain mukaan kaikilla, mutta vieraslajien torjunnasta vastaa maanomistaja.

“Talkooporukka tekee työtä suurella innolla ja tulosta syntyy nopeasti. Viikonlopputalkoita vastaavan työmäärän teettäminen ennakkotöineen maksaisi tuhansia tai kymmeniä tuhansia euroja”, laskeskelee Olli.

“On ollut hienoa saada kaikki yhteistyöhön: ELY-keskus, Metsähallitus, puolustusvoimat, yliopisto, yksityiset maanomistajat ja vapaaehtoiset!” Olli Borg hehkuttaa.

Emilia Horttanainen

Seuraa & osallistu: Raaseporin Luonto ry – Raseborgs Natur rf
Facebook: raseborgsnaturochmiljo
Ruusuristeily Raaseporissa 2.–4.10.2020.

Kirjoitus on julkaistu Uudenmaan Luonnonsuojelijassa 18.5.2020.

Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen jäsenenä suojelet ja puolustat omaa lähiluontoasi. Mikäli et ole vielä jäsen, liity nyt!