Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Vuoden laji: Harmaalokki (Larus argentatus)

Harmaalokki
Harmaalokin katse on tervävä. Kuva: Olli Saksela

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri valitsi vuoden 2020 lajiksi uhan­alaisen, vesistöjen äärellä viihtyvän harmaalokin.

Harmaalokki muistuttaa kalalokkia, mutta on sitä suurempi. Harmaalokki on selvästi varista isompi ja kalalokki korkeintaan variksen kokoinen. Harmaalokilla on nokan kärjessä punainen täplä, kalalokilla ei. Harmaalokin silmässä erottuu tumma keskusta ja vaaleat reunat, kun taas kalalokin silmä on kauttaaltaan tumma. Nuoret lokit ovat ruskeankirjavia ja vaikeampi erottaa.

Harmaalokki pesii koko maassa merialueilla, järvillä ja soilla sekä kaupungeissa talojen katoilla. Kanta on taantunut: Lintuatlaksen arvio vuonna 2010 oli 30000 paria, Linnut-vuosikirjan 2018 arvio 20000 paria. Vuoden 2019 uhanalaisluettelossa harmaalokki on nimetty vaarantuneeksi lajiksi. Taantumisen taustalla on muun muassa kaatopaikkojen väheneminen ja metsästys.

Talveksi harmaalokki muuttaa Itämeren etelärannikolle, mutta leutoina talvina osa linnuista saattaa talvehtia Suomessakin.

Kalalokki
Kalalokilla ei ole punaista täplää nokassaan. Kuva: Olli Saksela

Liisa Hyttinen

Kirjoitus on julkaistu Uudenmaan Luonnonsuojelijassa 18.5.2020.