Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Vahteristonmäki – Riihimäen ensimmäinen suojelualue

Hatlamminsuo on lähes luonnontilainen suo Riihimäen ja Hausjärven rajalla. Kuva: Harri Heinonen

Vahteristonmäen korpikuusikossa kiertää tunnelmallinen luontopolku. Metsä on yhdistyksemme aloitteesta vuonna 2007 perustettu ensimmäinen suojelualue Riihimäellä. Helposti lähestyttäviä luontokohteita ovat myös Vantaanjoen varrella oleva Käräjäkosken luontopolku ja lähes luonnontilaisen Hatlamminsuon pitkospuulenkki. Turpeennostoalueelle ennallistetun lintukosteikon näköalakumpare on erikoinen ja moderni luontokohde, jossa voi muuttoaikaan bongata tuhatpäisten hanhiparvien lisäksi myös harvinaisuuksia.

Peltosaaren kosteikkopolku on pieni luontokeidas aivan Riihimäen keskustan lähellä. Ulkoilijoita yhdistyksen ylläpitämillä pitkospuilla, kuva Harri Heinonen
Sammalistonsuo on Kekkilän turpeennostosta poistettu turvekenttä, jolle on perustettu laaja kosteikko ja rakennettu lintujen tarkkailulava yhteistyössä Birdlifen kanssa. Kosteikolla ja lavalla on muuttoaikaan vilkasta. Kuva: Harri Heinonen

Riihimäki sijaitsee Vantaanjoen ja Kokemäenjoen vedenjakajalla. Vantaanjokeen lasketaan jätevetemme, nykyisin toki puhdistettuna. Vantaanjoella kunnostus- ja suojelutoimia on jo tehty, mutta Kokemäenjoen latvavedet ovat vielä suojelusuunnitelmaa vailla, vaikka muun muassa maa- ja metsätaloudesta tulee valumaa ja teollisuuden takia on päästöriskejä. Kekkilän turpeennostoalue, kaupungin vanha maan- ja lumenkaatopaikka sekä Fortum Recyclingin (ent. Ekokem) jätteenkäsittelyalueet sijaitsevat vaikutusalueella.

Yhdistyksen tehtävä on lausua latvapuroihin kohdistuvista ympäristö- ja kaavoitussuunnitelmista. Se ottaa kantaa myös puistoihin ja metsiin kohdistuviin suunnitelmiin. Metsänhoitosuunnitelmien osalta yhteistyö kaupungin virkamiesten kanssa toimii hyvin. Muutamilla metsäkuvioilla kaupunki jopa kokeilee jatkuvaa kasvatusta aukkohakkuiden sijasta. Taajamametsien hoito luonnonmukaisemmin tukee paitsi monimuotoisuutta ja hiilensidontaa myös lisää asumisviihtyisyyttä.

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys järjestää vuosittain sieniretkiä, tässä Mikko Kalliokoski opastaa sienestäjiä. Kuva: Harri Heinonen

”Toivottavasti pian taas päästään tarjoamaan kaupunkilaisille luontokokemuksia perinteisillä Torstaikävelyillä”, haaveilee varapuheenjohtaja Sakke Savolainen.

Sakke Savolainen, varapuheenjohtaja

Riihimäen seudun luonnonsuojeluyhdistys (RSLY)

staging.sll.fi/riihimaki

www.facebook.com/rslsy

Kirjoitus on ilmestynyt Uudenmaan Luonnonsuojelijassa 1.3.2021 (tässä artikkelissa on enemmän kuvia kuin printtiversiossa).

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin yhdistykset puolustavat paikallista luontoa, edistävät ekologista elämäntapaa ja kutsuvat nauttimaan oman kunnan luontohelmistä. Oletko jo osallistunut? Uusille toimijoille on aina tilaa – tervetuloa norppajoukkoon!

Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen jäsenenä suojelet omaa lähiluontoasi. Mikäli et ole vielä jäsen, liity nyt!