Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

Pelastetaan pörriäiset!

Mustakimalainen, Bombus ruderarius, niittynätkelmän kukassa. Mustakimalaiselle kukkaniitty on elintärkeä biotooppi. Kuva: Erkki Kaarna, Espoon ympäristöyhdistys

Pölyttäjähyönteisten määrä maailmassa on huvennut uhkaavasti. Pölyttäjien katoaminen on katastrofi paitsi luonnolle, myös ihmisille, koska kolme neljäsosaa viljelykasveista tarvitsee hyönteispölytystä. Syynä katoon on hyönteisten elinympäristöjen katoaminen, hyönteismyrkyt, vieraslajit ja ilmastonmuutos.

YLE Luonto on käynnistänyt verkkosivullaan ”Pelasta pörriäinen” -kampanjan innostamaan kaikkia mukaan tekoihin pölyttäjien elinolosuhteiden turvaamiseksi. Pienilläkin teoilla on suuri merkitys, varsinkin, jos riittävän moni ottaa haasteen vastaan. Kampanja huipentuu Suomen luonnon päivänä lauantaina 29.8.2020.

Jos pölyttäjien väheneminen jatkuu, maailman ruoantuotanto vaarantuu. Pölyttäjävajeen vaikutukset ruoantuotantoon voivat kuitenkin olla vain sivuseikka isossa kuvassa. Ilman sopivia pölyttäjiä myös ilmaa puhdistavien ja eroosiota ehkäisevien kasvien määrä vähenee. Hyönteiset ovat ravintoa monille eläimille, kuten linnuille. Myös joidenkin tuholaisten määrä voi kasvaa räjähdysmäisesti, jos niitä syövät hyönteiset katoavat.

Keinoina pölyttäjien pelastamiseksi kampanja ehdottaa istuttamaan hyönteisystävällisiä kukkia, kukkaniittyjen ja hyönteishotellien perustamista, lahopuuaitoja, myrkyllisten aineiden käytön lopettamista puutarhassa ja maataloudessa.

YLE Areenasta löytyy videosarja ”Pelasta pörriäinen” ja YLE Luonnosta sivusto ”Näin muutat pihasi elämää pursuavaksi keitaaksi

Aleksis Kiven kodin kukkaniittyä

Nurmijärven Luonto on laatinut hoitosuunnitelman Aleksis Kiven kodin pihan kukkaniitylle ja osallistuu myös niityn ylläpitoon. Katso myös video Espoon ympäristöyhdistyksen hoidossa olevasta ja pölyttäjille sopivaksi kunnostamasta Pappilantien niittyalueesta Espoon keskuksen kupeessa. https://staging.sll.fi/espoo/luonnonsuojelutyo/porriaisniitty/