Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

Luonto lainassa -teemaviikolla järjestimme 5.2.2019 lapsille suunnatun Norppaillan

Norppaillassa Klaukkalan kirjastossa Aila Kiiskinen luki tarinan Saippa Saimaannorpasta ja kertoi norpan elämästä. Tarinaa kuuntelivat isommat ja pienemmät kuulijat. Lopuksi kaikille, jotka halusivat, laitettiin norpan kuva käsivarteen muistoksi illasta ja muistuttamaan luonnon merkityksestä.

Lauantaina 9.2.2019 Nurmijärven luonto pystytti Klaukkalan kirjastoon Lupausten puun. Sen äärellä keskusteltiin luonnosta, sen monimuotoisuudesta ja tärkeydestä. Puun oksille kirjastossa kävijät ripustivat luontolupauksia: mitä juuri minä voin tehdä luonnon hyväksi. Paljon ajatuksia herätti ilmastonmuutos ja siihen vaikuttaminen sekä turha kuluttaminen. Kiitoksia siitä, että teemme työtä ja herätämme keskustelua valintojen merkityksestä, tuli monelta keskustelemaan pysähtyneeltä.

Soramontusta luontonähtävyydeksi

Rudus Oy ja Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ovat hoitaneet yhteistyössä Hyvinkään Suomiehen ”soramonttua” neljänä vuonna. Luonnonhoidon toteutuksesta on vastannut Uudenmaan piirin Ketosirkka-hanke. Alue on saanut uuden monimuotoisemman ilmeen lisäksi luontopolun. Lue lisää Uudenmaan luonnonsuojelupiirin sivuilta

Uudenmaan piiri tallensi työntekoa myös videolle. Voit katsoa videon (kesto n. 5 min.) täältä:
https://www.youtube.com/watch?v=fVPNrF1XWzQ&feature=youtu.be

Vaasan hallinto-oikeus hylkäsi Lemminkäisen lupahakemuksen Riipilän avolouhokseen

Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt Lemminkäinen Infran valituksen Vantaan ympäristölautakunnan kielteisestä lupapäätöksestä. Kiista koski vuodesta 2009 asti julkisuudessa ollutta yritystä avata louhos Vantaan Riipilään Nurmijärven kunnan rajalle. Hallinto-oikeus perustelee päätöstään sillä, että suunniteltu toiminta vastaselityksessä esitetyllä tavalla supistettunakin haittaisi kohtuuttomasti alueen kaavoituksen mukaista käyttötarkoitusta eikä haittaa ei voida poistaa lupamääräyksin. (Vaasan hallinto-oikeuden päätös)

Louhoshanketta vastustaneessa asukastyöryhmässä oli mukana vantaalaisia ja nurmijärveläisiä. Asukastyöryhmä katsoo joutuneensa 10 vuoden pakkotyöhön yleisen edun turvaamiseksi suuryhtiön liiketoimien takia. Lue lisää Vantaan Sanomista.

Nurmijärven Luonto antoi hankkeesta muistutuksen 3.3.2016, Nurmijärven Luonto painotti hankkeen sijainnin ongelmallisuutta, koska hanke rikkoo Nurmijärven ja Vantaan välistä luonnon ydinaluetta ja vaarantaa maakunnallisen ekologisen yhteyden. Yhdistys katsoi että hanke myös huonontaa erityisiä luonnonolosuhteita läheisillä luonnonsuojelualueilla.

Nurmijärven Luonnon syyskokous 13.11.2018

Syyskokous pidettiin alkaen klo 18:00 Nurmijärven kunnanviraston valtuustosalissa. Tilaisuuden aluksi Kalle Raiskila kertoi tuulihaukan pesäkameraprojektin kokemuksista viime kesältä. Nurmijärven Luonnon väistyvä puheenjohtaja Selen Raiskila luovutti yhdistyksen pitkäaikaiselle aktiiviselle toimijalle Seppo Takatalolle Suomen luonnonsuojeluliiton kultaisen ansiomerkin.

Varsinaisessa syyskokouksessa puhetta johti Aarno Kononen. Yhdistyksen puheenjohtajaksi Selen Raiskilan loppukaudeksi vuodelle 2019 valittiin Jouko Vuoristo. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi kaksivuotiskaudelle valittiin Aila Kiiskinen, Petri Puolakka ja Anmari Turunen. Hallituksessa jatkaa Pasi Lilja. Hallituksen varajäseneksi kaksivuotiskaudelle valittiin Keijo West. Kokous vahvisti toimintasuunnitelman sekä tulo- ja menoarvion seuraavalle toimintavuodelle. Toiminnantarkastajaksi valittiin Kyllikki Jokela ja varatoiminnantarkastajaksi Rauha Kareinen.

Suomen luonnonpäivän retki 25.8.2018

Suomen luonnonpäivää juhlistettiin retkellä Kiljavan kosteikolle ja Vaaksin suojeltuun saarni­lehtoon. Kiitos aktiivisille osallistujille, luonto osaajille ja paikallishistorian tuntijoille, joita saimme kuulla retken aikana. Retki toteutettiin yhdessä Nurmijärven Ladun kanssa. Retkioppaana toimi Keijo West.

Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinto Nurmijärven Luonnon Selen Raiskilalle

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta myönsi Nurmijärven Luonto ry:n puheenjohtajalle Selen Raiskilalle Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinnon luonnonsuojelun hyväksi tehdystä työstä. Palkinnon perusteluissa mainittiin mm. että Selen on innostunut ja aktiivinen puheenjohtaja, joka osaa kannustaa myös muita toimimaan luonnon puolesta. Selenin johdolla yhdistys on saanut paljon lisää uusia jäseniä ja aktiivisia toimijoita. Selen tekee arvokasta vapaaehtoistyötä, joka kertoo aidosta omistautumisesta luonnonsuojelulle ja luonnon hyväksi toimimiselle.

Ympäristöpalkinnon kunniamaininnan ympäristölautakunta myönsi Tuusulan kunnanvaltuutettu Ilona Toivaselle hänen aktiivisuudestaan edistää uusien luonnonsuojelualueiden perustamista Tuusulan kuntaan. Palkinnot luovutettiin 18.6.2018 Kiven kodin pihapiirissä.

Kiven kodin niityn niittotalkoot

Kiven kodin niitty niitettiin 16.8. yhdessä Palojoen kyläyhdistyksen kanssa. Heinän niittäminen auttaa kukkivia ketokasveja. Suurkiitos kaikille talkoolaisille!!!    Kuvat: Nurmijärven Luonto ja Palojoen kyläyhdistys

Luonnon kuntosali-metsäretki 26.6.2018

Nurmijärven Luonto järjesti Luonnon kuntosali -metsäretken Herusissa.  Retkellä päästimme luovuuden valloilleen ja hyödynsimme polun varsilta löytyviä luonnon omia kuntolaitteita, kuten kiviä ja puita. Kävelimme lenkin Herusten poluilla, tehden välillä kevyehköjä lihaskunto-harjoitteita, omaa kehoa kuunnellen ja kunnioittaen. Retken ohjasi yhdistyksen aktiivi Elina Lilja, joka tunnetaan myös luontomentorina.

Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinto Nurmijärven Luonnon Selen Raiskilalle

Keski-Uudenmaan ympäristölautakunta myönsi Nurmijärven Luonto ry:n puheenjohtajalle Selen Raiskilalle Keski-Uudenmaan ympäristöpalkinnon luonnonsuojelun hyväksi tehdystä työstä. Palkinnon perusteluissa mainittiin mm. että Selen on innostunut ja aktiivinen puheenjohtaja, joka osaa kannustaa myös muita toimimaan luonnon puolesta. Palkinto luovutettiin 18.6. Kiven kodin pihapiirissä.

Luonnonkukkien päivä17.6.2018

Luonnonkukkien päivää vietettiin sunnuntaina 17.6. Kiven kodilla Palojoella. Lapsille oli ohjelmassa jännittävää ötökkähotellien rakentamista. Ötökkähotelleja valmistui ennätysmäärä ja lapsilla oli hauskaa. Herkullista huikopalaa löytyi grillistä ja Heikki Kiurun johdolla tutustuttiin Taaborin vanhoihin puihin. Kiitos kaikille kävijöille, Nurmijärven museolle ja Palojoen kyläyhdistykselle!

Metsämieli-retki 30.5.2018

Sääksjärven maisemissa retkeiltiin 30.5. keväisellä metsämieli-retkellä. Metsämieli-menetelmällä koet uudenlaisia elämyksiä: aistit metsän tuoksut ja tunnet metsän parantavan vaikutuksen. Retkeltä saimme energiaa ja mielenrauhaa kohdata arjen kiireet.  Retket toteutettiin yhteistyössä luonnonlähetin Elina Liljan kanssa. Retki oli ilmainen jäsenillemme ja osa Metsävuosi-teemaa. Muilta osallistumismaksu oli 5 eur/henkilö.

 

Tornien taisto

Toukokuussa 5.5. osallistuttiin Tornien Taistoon, joka on BirdLife Suomen järjestämä leikkimielinen kilpailu, jossa lintutornista pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa. Osallistumismaksuilla kerätään varoja linnustonsuojeluun.  Nurmijärven joukkue ”Tornimäen korppikotkat” havaitsi lintuja Klaukkalan tornimäen näköalatornissa. Joukkueessa mukana Seppo Takatalo ja Selen Raiskila.

Nurmijärven Luonnon luontoilta ja kevätkokous 14.3.2018 Seitsemän veljeksen koululla Rajamäessä.

Luontoillassa ympäristökasvattaja Milla Tuormaa Kiertävästä luontokoulu Naakasta kertoi ympäristökasvatuksesta ja siitä miten lapsia ja nuoria voidaan innostaa luontoelämysten pariin: ”Koputetaan kuusta ja kuullaan latvasta linnun laulu – ympäristökasvatus on elämysseikkailu”. Esillä oli runsaasti luontokoulussa käytettävää materiaalia, johon osallistujat pääsivät tutustumaan pienten esimerkkitehtävien avulla.

Luontoillan jälkeen pidetyssä Nurmijärven Luonnon kevätkokouksessa (esityslista) käsiteltiin ja hyväksyttiin vuoden 2017 toimintakertomus. Kokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin vuoden 2017 tilinpäätös ja toiminnantarkastajan siitä antama lausunto. Kokous päätti vahvistaa tilinpäätöksen ja myöntää vastuuvapauden hallitukselle.

Koskikararetki

Nurmijärven Luonto ry ja Apus ry järjestivät 11.2.2018 perinteisen koskikararetken Myllykoskelle. Retkelle osallistui kymmenkunta innokasta retkeilijää ja lintuharrastajaa. Retkioppaana toimi Selen Raiskila.

Suomen luonnonsuojeluliiton ja sen yhdistysten 100 luonnonsuojelutekoa 2017

Suomen luonnonsuojeluliitto kokosi 100 luonnonsuojelutekoa, jotka kaikki ovat liiton, sen piirien ja yhdistysten vuoden 2017 aikaansaannoksia. Kiitos kuuluu vapaaehtoisille, työntekijöille sekä kaikille jäsenille ja tukijoille, joita ilman ei olisi Luonnonsuojeluliittoa. Lue Suomen luonnonsuojeluliiton verkkouutisista ”100 luonnonsuojelutekoa vuodelta 2017”. Nurmijärven Luontokin on mukana kokoelman kohdissa 88 ja 89.

Nurmijärven Luonto sai osavoiton puolustaessaan lahopuustoista vanhan metsän aluetta, jossa havaittiin arvokkaita ja uhanalaisia sammal- ja kääpälajeja sekä Kissanojan savikkoista maakunnallisesti arvokasta purolehtoa ja lähteikköjä.

Nurmijärven Myllykoskella juhlittiin 20.5.2017 uudistetun Koskikara-luontopolun avajaisia. Nurmijärven Luonto osallistui Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen koordinoimaan kunnostusprojektiin. Yhdistys suunnitteli mm. uudet lintu- ja kasviaiheiset opastaulut luontopolulle sekä puulajipolun. Aktiivit asensivat myös aiemmin alueelle linnunpönttöjä mm. uuttukyyhkylle ja alueen nimikkolinnulle koskikaralle. Saimme Nurmijärven kunnan innostumaan tapahtuman järjestämisestä ja nostamaan esille luontokohteen arvoa. Tapahtuma keräsi valtavasti väkeä ja toi hyvin esille Vantaanjoen ja sen ranta-alueiden arvoa luontokohteena.

 

Toiminta

Tavoitteemme

Nurmjärven Luonnon jäsenkirjeitä

Jäsenkirje 17.3.2022 Jäsenkirje 12.2.2022 Jäsenkirje 3.6.2021 Tiedote 10.5.2021 Jäsenkirje19.7.2020 Jäsenkirje 12.3.2020 Jäsenkirje 7.…

Lue lisää

Nurmijärven Luonnon kannanottoja

Perinnemaiseman hoito

Aleksis Kiven museoidun syntymäkodin piha Aleksis Kiven syntymäkodin pihalla Nurmijärven Palojoella halutaan säilyttää pihan perinteinen…

Lue lisää

Tuulihaukkalive

Nurmijärven Luonto toteutti yhteistyössä 100-vuotisjuhlavuottaan viettävän Nurmijärven Sähkön kanssa ensimmäistä kertaa Suomessa Tuulihaukan…

Lue lisää

Nurmijärven Luonto ry:n säännöt

NURMIJÄRVEN LUONTO RY:N SÄÄNNÖT 1 § Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Nurmijärven Luonto ja kotikunta Nurmijärvi. Yhdistyksen…

Lue lisää

Suojattu: Data