Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri Nurmijärven yhdistys

Nurmijärvi
Navigaatio päälle/pois

WWF:n Luontoliven kalakamerassa seurataan meritaimenen kutua Lap­väär­tin­joel­la

Kuva: Petteri Hautamaa / WWF

WWF:n Luontolive-lähetyksessä sukelletaan tänä syksynä uhanalaisten meritaimenten maailmaan Lapväärtinjoella. Taimenen kutu alkaa loka-marraskuussa vesien viiletessä. Kamerassa tullaan luultavasti näkemään ensimmäiseksi koirastaimenia, sillä ne saapuvat lisääntymisalueille ensimmäisenä vallatakseen parhaat kutupaikat. Kilpailu reviireistä on kovaa, ja pientä nahisteluakin saatetaan koiraiden välillä nähdä.

Kalakamera on osa WWF:n laajempaa Luontolive-palvelua, jossa voi katsoa suoria lähetyksiä suomalaisesta luonnosta.

Meritaimennaaraat saapuvat kutupaikoille vasta koiraiden jälkeen. Emotaimen laskee mätimunansa soraikkoon kaivamaansa kuoppaan ja peittää koiraan hedelmöittämän mädin soran sisään. Mäti kypsyy soraikon sisällä talven aikana ja poikaset kuoriutuvat keväällä. Meritaimen on erittäin uhanalainen lohikala ja Lapväärtinjokeen nousevat taimenet muodostavat Selkämeren ainoan alkuperäisen meritaimenen luonnonkannan.

Lapväärtinjoen vesistöalueen eri osissa on yhteensä kymmenen patoa tai osittaista vaellusestettä, joista neljässä on voimalaitos. Joella on viime vuosina purettu joitain vaellusesteitä, mikä on avannut lisää kutualueita meritaimenelle. Kutu onkin monissa paikoissa onnistunut kohtalaisesti, mutta alempien osuuksien padot vaikuttavat edelleen kalojen liikkumiseen.

Lue lisää WWF:n sivuilta https://wwf.fi/uutiset/2021/10/luontoliven-kalakamerassa-seurataan-tana-vuonna-uhanalaisen-meritaimenen-kutua-lapvaartinjoella/

Vuonna 2018 Nurmijärven Luonto toteutti yhteistyössä Nurmijärven Sähkön kanssa Tuulihaukkalive-kameran.