Saavutettavuustyökalut

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL Uudenmaan piiri

Uusimaa
Navigaatio päälle/pois

Aktiivit luonnon puolesta

Hangon ympäristöyhdistyksen aktiiveja
Suuri kalan saalis ja hankolaisia yhdistysaktiiveja vasemmalta alkaen Sisko Laiho, Stina Bucht, Astrid Lindstöm ja Eija Oranen-Hilko. Kuva: Teemu Köppä

Palkittu Hangon ympäristöyhdistys

Pienikin pärjää, voi todeta, kun Luonnonsuojeluliitto palkitsi Hangon ympäristöyhdistyksen vuoden 2019 paikallisyhdistyksenä. Yhdistys oli aktiivinen muun muassa kaupungin metsäsuunnitelman suhteen ja suunnitelma tehdäänkin nyt kokonaan uusiksi. Avohakkuille täytyy löytyä vaihtoehtoja kaupungin virkistysmetsissä.

Tekemiset eivät tähän loppuneet, vaikka aktiiveja onkin vain kourallinen.
”Hankolaisia haastettiin Pensaat kunniaan -hankkeessa kertomaan, mitä he tekivät pihoissaan luonnon monimuotoisuuden hyväksi. Tulokset esiteltiin näyttelyssä”, kertoo puheenjohtaja Astrid Lindström.

Lisäksi yhdistys järjesti lapsille retkiä, fotosafarin, osallistui ”Siisti biitsi” -tapahtumaan sekä roska- ja muovinäyttelyyn. Muovinkeräyskala Tulliniemen rannalla sai alkunsa yhdistyksen aloitteesta. ”Hankoniemen ihmeellinen luonto”-näyttelyyn ja museon perhos­iltaan yhdistys antoi niin ikään panoksensa.

”Tämän vuoden teemana on koko Luonnonsuojeluliitossa vesistöjen suojelu: nyt meille niin rakas Itämeri onkin huomion kohteena muita vesistöjä unohtamatta”, Lindström iloitsee.

Onko sinun paikallisyhdistyksessäsi tänä vuonna vaikuttamista tai toimintaa, joka ansaitsisi palkinnon? Seuraa viestintäämme ja ehdota palkinnon saajaa vuoden lopulla!

Ursula Immonen

Seuraa & osallistu: Hangon ym­pä­ris­töyh­dis­tys – Hangö miljöförening
Facebook: HangonYmparistoyhdistysHangoMiljoforening

Anni (vas.) ja Kristiina viihtyvät Espyyn aktiiviporukassa, jota yhdistää halu puolustaa Espoon luontoa ja ympäristöä. Kuva: Espyyn arkisto

Pörriäisniityiltä hallitukseen

Espoon ympäristöyhdistys on houkuttanut uusia tekijöitä. Hallituksen jäsen ja sihteeri Kristiina Mod aktivoitui vuonna 2016:

”Aloitin Pörriäisniitty-projektissa vapaaehtoisena ja nautin sydämeni pohjasta vanhan ajan heinätalkoista. Mukava porukka vei sitten mukanaan muuhunkin toimintaan.”

Vielä tuoreempi kasvo on jäsenrekisterivastaava Mikko Partio, joka hänkin aloitti pörriäisniityiltä.

”Rakastan luontoa ja minua kiinnosti, mitä Luonnonsuojeluliitto voisi tarjota. Mukaantulo oli hyvin spontaani teko,” hän kuvailee tapahtumaketjua.

Vanha jäärä ei ole puheenjohtajakaan. Anni Simola löysi jäsenkirjeestä kutsun vuoden 2015 syyskokoukseen sillä seurauksella, että tuli valituksi hallitukseen. Tuoreella eläkeläisellä oli vihdoin aikaa yhdistystoiminnalle.

”Olen ollut järjestämässä tilaisuuksia ja retkiä. Lisäksi olen tutustunut kaavoitus- ja maankäyttöasioihin, joissa riittääkin paljon haastetta Espoossa. Yhdistyksessä on aina konkareita, joilta oppii uusia taitoja,” Anni summaa.

Seuraa ja osallistu: Espoon ym­pä­ris­töyh­dis­tys
Facebook: espoonymparistoyhdistys

Siskokset luonnonsuojelun asialla: Kaarina (oik.) ja Minerva. Kuva: Petri Hirva

Sisko innosti

”Mukava porukka ja tunne, että toimii lähiluonnon hyväksi,” kehuu hiljattain yhdistystoimintaan mukaan tullut Kaarina Aro SLL:n Vantaan yhdistyksen meininkiä.

Kaarinan innosti mukaan hänen siskonsa Minerva Schultz. Hallituksen jäsenenä ja lepakkoryhmän koordinaattorina Kaarina on muun muassa järjestänyt lepakkoretkiä ja ohjannut lepakonpönttötalkoita.

Eikä siinä kaikki: luontoesitelmäsarja kirjastossa, lintujen ruokintaa ja lintuopastuksia, Vantaan retkeilypaikkojen esittelyä lukiolaisille…

”Kaikenlaista kivaa tulee koko ajan mieleen, kun vain aika riittäisi kaikkeen. Kannattaa kurkata yhdistyksemme nettisivuilta, mitä kaikkea hauskaa on tulossa!” Kaarina hehkuttaa.

Seuraa & osallistu: Suomen luonnonsuojeluliiton Vantaan yhdistys

Komealupiinin sormilehdykkäisiä versoja voi kaivaa jo varhain keväällä, tietävät Marju ja Daisy. Kuva: Liisa Hyttinen

Tee sitä, mistä tykkäät!

Marju Kortemäki ploggasi luonnonsuojeluporukkaan yhteistyön kautta: Syksyllä 2018 Keravan ympäristönsuojeluyhdistys oli järjestämässä metsäjoogaa ja Marjun luotsaama asukasyhdistys roskien keruuta. Ympäristönsuojeluyhdistyksen silloisella puheenjohtajalla Kristiina Savonsaarella oli pelisilmää:

“Hän ehdotti, että joogataan ensin ja plogataan sitten. Siitä lähtien olen ollut mukana kivassa porukassa.”

Yhdistyksen hallitukseen ja VieKas LIFE -yhdyshenkilöksi hypännyt Marju veti vuoden aikana peräti yhdeksät vieraslajitalkoot. Tärkeintä nyt jo puheenjohtajaksi edenneelle tehonaiselle on tehdä sitä, mistä tykkää.

“Ei tämän tarvitse olla hankalaa,” Marju kiteyttää.

Seuraa & osallistu: Keravan ym­pä­ris­tön­suo­je­luyhdistys
Facebook: KeravanYmparistonsuojeluyhdistys.
Liity Ympäristöfoorumi Kerava -keskusteluryhmään!

Riika löydettiin

”Synergiahyötyä on luvassa,” takaa Riika Raunisalo vauhdikkaasti alkaneesta yhdistysurastaan. Hän on toiminut kansalaisliikkeissä ja kaupunginvaltuustossa muun muassa maisemallisesti arvokkaan Hyvinkään Sveitsin alueen puolesta ja tutustui samalla ympäristönsuojeluyhdistyksen väkeen.

”Viime vuonna varapuheenjohtaja Kristiina Urtamo pyysi mukaan toimintaan. Sain heti myös kunnian edustaa “Hyysyä” Uudenmaan piirin hallituksessa,” Riika kertaa hyppäystään järjestöön.

Hyysyssä Riikan mielestä parasta ovat ihmiset, jotka toimivat antaumuksellisesti tärkeiksi kokemiensa asioiden puolesta – ajasta ja vaivasta tinkimättä, vuodesta toiseen.

”Jos itse pystyn edes puoleen siitä, saan olla ylpeä!” Riika tuumaa.

Seuraa & osallistu: Hyvinkään ympäristön-suo­je­lu­yh­dis­tys
Facebook: hyysy
Hyysy julkistaa 5.6. vuoden ympäristöpalkinnon saajan.

Liisa Hyttinen

Kirjoitukset on julkaistu Uudenmaan Luonnonsuojelijassa 18.5.2020.

Luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen jäsenenä suojelet ja puolustat omaa lähiluontoasi. Mikäli et ole vielä jäsen, liity nyt!